Loopvolume terugschroeven, maar wel in conditie te blijven: zo doe je het!

Je loopvolume tijdelijk terugschroeven en toch op niveau blijven? Het kan! Komt voor sommigen misschien goed van pas in deze vakantieperiode.

Energy Lab-coach Paul Van Den Bosch: “In een periode van een tweetal maanden kan je je trainingen terugbrengen tot 60% van je normale volume. Dus als je bijvoorbeeld gewoon bent om 100 km per week te lopen, volstaat het op vakantie 60 km te lopen om je niveau toch te behouden. Belangrijk is wel dat de verhouding tussen de intensiteit en het volume hetzelfde blijft. Dus als je 20 km intensief traint, moet je op vakantie 12 km intensief blijven trainen.”

Sommige lopers hebben op vakantie net meer tijd. “Als er goede loopomstandigheden zijn, zoals een vlak terrein en een niet te hoge temperatuur, kan je het zwaartepunt van je training net op vakantie plannen”, zegt Van Den Bosch. “Dan moet je alleen focussen op goed trainen en rusten.”

Een andere optie is taperen op vakantie. De taperingsperiode is de periode waarin je je lichamelijk en geestelijk voorbereidt op een wedstrijd. Het doel is ervoor te zorgen dat je mentaal en fysiek scherp en fris bent als het startschot klinkt, om dan te pieken. De laatste week of 10 dagen voor de wedstrijd schroef je je training fel terug om je energiereserves aan te vullen. Je moet dan veel rusten en slapen. “Die periode kan je dus ook inplannen op vakantie, dan kom je helemaal uitgerust terug voor je wedstrijd”, besluit Van Den Bosch.

Dit stukje verscheen in een van de vorige edities van running.be magazine. Check hier de inhoud van het huidige nummer.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?