Twee dingen zijn essentieel bij training: efficiëntie en een goede afwisseling tussen inspanning en herstel. Dat geldt voor alle sporten, maar zéker voor lopen omdat het een van de meest belastende sporten is.
Heel wat lopers hebben maar één ding voor ogen en dat is zo veel en zo hard mogelijk trainen. Als je echter te weinig tijd maakt voor herstel blijft de beoogde progressie vaak uit. Voor sommigen is dat het sein om nóg harder te gaan trainen, met het tegenovergestelde effect: stagnatie of zelfs achteruitgang van het prestatievermogen en/of overbelastingsletsels.
Je trainingen kunnen dus alleen een positief effect hebben als je voldoende gerust hebt. Na een training ben je vermoeid, en daalt je prestatieniveau. Terwijl je rust begin je geleidelijk te herstellen, tot je gerecupereerd bent, en opnieuw op het niveau bent van voor je training. Maar daar stopt het niet, je lichaam pikt de trainingsprikkel op, en je prestatieniveau zal verder uitstijgen boven de beginsituatie. Dat mechanisme wordt het principe van supercompensatie genoemd.
De top van de supercompensatie het ideale moment is om je volgende training in te lassen. Door op het goede moment een nieuwe trainingsprikkel te geven, bouw je de conditie steeds verder op.
running.be magazine | |
Lees het volledige artikel, Michel Wuyts en Ruben Van Gucht over de Loop van Vlaanderen, de schoenenspecial 2013, 12 pagina’s training (algemene loopprincipes, 5 dagelijkse oefeningen in 5 minuten, lopersdiarree,…) het succes achter de stadslopen, 10 weetjes over de 10 Miles, een reportage over Les Hivernales en 25 jaar Managers Marathon Club, de Belgische trappenloophoop Omar Bekkali, 24 uur langs de Scheldekaai, tien tips voor beginners van Rikske ‘Punk’ Ceulemans, Dimitri Leue bestormt de Boerentoren, en nog veel meer in het nieuwe running.be magazine, dat vanaf donderdag 7 maart in de winkel te verkrijgen is! |