Loopster botst op grizzlybeer

In het Glacier National Park in de Amerikaanse staat Montana is een loopster afgelopen weekend letterlijk op een grizzlybeer gebotst. Gelukkig zonder fatale gevolgen...

“De vrouw was samen met twee andere trailrunners de Huckleberry Lookout trail aan het lopen toen de beer plots haar pad kruiste”, vertelde Gina Kerzman, woordvoerder van het nationale park, aan een lokale krant.

“Het dier en de loopster vielen beiden van het pad, waarna de beer rechtkrabbelde en wegrende”, aldus Kerzman. Het zou om een jonge grizzlybeer gegaan zijn.

De vrouw kwam er met enkele kleine blessures vanaf en kon op eigen kracht terug naar het pad klauteren. Samen met haar collega-lopers bereikte ze veilig en wel een rangerpost.

Het laatste ernstige incident met een grizzlybeer in het Glacier National Park dateert van augustus 2016, toen een medewerker van het park werd aangevallen door een beer die bessen aan het eten was. De vrouw liep zware, niet levensbedreigende, blessures op aan haar armen en benen.

Eerder dat jaar kwam een mountainbiker om het leven na een botsing met een grizzlybeer. Uit het onderzoek naar de omstandigheden van het dramatische voorval kwam aan het licht dat ‘high-speed recreation’ bij fietsers en lopers een verhoogd risico inhoudt voor fatale ontmoetingen met beren.

Trailrunners die er toch liever een strak tempo op nahouden kunnen op zondag 30 augustus deelnemen aan de Lampiris Abdijentocht, onderdeel van de Lampiris Nature Trail Series, de verzameling van de meest groene loopevenementen van ons land. Gletsjers zoals in het Glacier National Park ga je er niet zien, maar de bossen van Averbode zijn ook mooi… en er zitten gegarandeerd geen beren!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?