Loopsport nog nooit zo populair

Uit een recent onderzoek 'Vlaanderen Sport!' van de KU Leuven blijkt dat net geen 30% van de Vlaamse sporters loopt. De sport nummer één in Vlaanderen was daarmee nog nooit zo populair!

KUL-onderzoekers Jeroen Scheerder, Hanne Vandermerschen, Julie Borgers, Erik Thibaut en Steven Vos brachten de actieve sportbeoefening in de periode 1969-2009 in Vlaanderen in kaart. Hun conclusies staan te lezen in het boek ‘Vlaanderen Sport! Vier decennia sportbeleid en sportparticipatie’, dat komende vrijdag wordt voorgesteld.

Een van de conclusies is dat lopen de populairste sport blijft bij volwassenen. Liefst 29,9% van de sportende Vlaming loopt. 2,6% van hen doet dat in clubverband.

Sinds de jaren zeventig is de loopsport aan een gestage doch continue opmars bezig die nu uitmondt in joggen als populairste sport. De rest van de populaire breedtesporten als fietsen, fitness en voetbal volgen op respectabele afstand.

“Bij elke leeftijdsgroep scoren de vrouwen ook telkens hoger”, zegt Jeroen Scheerder van de KU Leuven in De Morgen. “Het hoogste percentage vinden we bij de volwassen sportvrouwen: een op de drie vrouwen loopt.”

De loopsport zette vooral in de jaren negentig een groeispurt in, meesurfend op de golven van een gezondheidshype. Maar meer dan alleen gezondheidslopers zijn er ook de zogenaamde evenementenlopers. Mensen die er bij willen horen. “Lopen is de exponent van de individualisering“, zegt Scheerder daarover.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?