Loopsnelheid indicatie voor levensverwachting

De loop- of wandelsnelheid is een veelgebruikte maat voor het fysieke vermogen van ouderen. Nu blijkt zelfs dat hoe sneller ouderen kunnen stappen, hoe langer ze leven.

In het Amerikaanse medische weekblad JAMA staat dat 75-plussers die meer dan 1 meter per seconde aflegden, langer leefden dan verwacht. Bij 0,8 meter per seconde kwam hun overleving overeen met de verwachting, terwijl ouderen die slechts 0,6 meter per seconde konden stappen sneller dan verwacht overleden.

In de British Medical Journal berekenden wetenschappers hoe snel je moet kunnen stappen om Magere Hein voor te blijven. De loopsnelheid van Magere Hein is ongeveer 3 kilometer per uur en met een tempo boven de 5 kilometer per uur kunnen ouderen hem voorblijven.

Om de loopsnelheid van Magere Hein te bepalen werd bij 1.705 mannen van boven de 70 een looptest afgenomen. De mannen werden gedurende 60 maanden opgevolgd. Tijdens deze periode overleden 266 mannen.

De gemiddelde wandelsnelheid was 0,88 meter per seconde. Mannen die sneller stapten dan 0,82 m/s (ongeveer 3 km per uur) hadden 1,23 keer zo weinig kans om te overlijden dan tragere oudjes. Geen van de mannen die aan het begin van het onderzoek sneller stapte dan 1,36 m/s (ongeveer 5 kilometer per uur) overleed.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?