‘Loopschoenen voorkomen geen blessures’

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat goede (en meestal dure) loopschoenen blessures helpen voorkomen. Dat beweert althans de Nederlandse sportarts Steef Bredeweg. Niet iedereen is het daar volledig mee eens...

Bredeweg is sportarts in het Sportmedisch Centrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Op 2 april promoveert hij aan de Rijksuniversiteit Groningen met zijn proefschrift ‘Running related injuries. The effect of a preconditioning program and biomechanical risk factors’.

Volgens Bredeweg heeft de kwaliteit van de loopschoenen weinig te maken met meer of minder pijnlijke voeten na het lopen. “Het merendeel van de blessures onstaat door overbelasting: we willen te veel, te snel of te vaak trainen. Om letsels te vermijden, moet je vooral letten op de reactie van je lichaam, zoals pijn en stijfheid, en niet op je schema of de kwaliteit van je schoenen.”

Volgens de Nederlander hebben fabrikanten de consument misleid met hun claims dat goede loopschoenen letsels kunnen voorkomen. “Hun boodschap ‘als je geen goede schoenen koopt, loop je kans op blessures’ heeft tot een enorm marketingsucces geleid. Maar ze bieden slechts een schijnzekerheid waardoor blessures juist in de hand gewerkt worden. ”

De wetenschapper erkent wel dat fabrikanten steeds meer toenadering tot de wetenschap zoeken. “Er is bijvoorbeeld al een aantal minimalistische schoenen op de markt, een soort nabootsing van blote voeten. De komende jaren volgen er zeker nieuwe technologieën die de schoenverkoop op peil houden.”

Bredeweg pleit voor meer onderzoek naar het voorkomen van blessures, want dat blijkt maar bedroevend weinig gedaan in het verleden. “Het gaat daarbij vooral om onderzoek naar omstandigheden en voorwaarden waaronder een beginnende loper een nieuwe stap in zijn trainingsschema kan maken. Als we meer weten over het effect van bijvoorbeeld spierpijn en het algemene gevoel na inspanningen, kunnen we hen in de toekomst beter adviseren om de loopsport veilig en verantwoord te blijven beoefenen”, aldus Bredeweg.

‘ELKE SCHOEN HEEFT ZIJN NUT’

De uitspraken van Bredeweg moeten misschien wat genuanceerd worden. “Ik zou zeker niet alle research van die producenten in de vuilnisbak gooien”, zegt kinesitherapeut David Bombeke van Move 2 Improve in Het Nieuwsblad. “Ik meen dat het toch voor een stuk knieproblemen kan voorkomen. Iedereen aanmoedigen om nu maar om het even wat te kopen, zou ik dus niet doen. Zeker voor wie al wat problemen heeft, is aangepast schoeisel aangewezen.”

Rudi Frankinouille, fysioloog in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, volgt de gedachtegang van Bredeweg dat traditionele schoenen moeten volstaan. “Maar het blijft afhankelijk van wat je ermee doet”, zegt hij in Het Laatste Nieuws. “Zo moeten beginnende lopers zich bewust zijn van hun fragiliteit en gebrek aan krachtontwikkeling.”

“Het is een feit dat geen enkele schoen blessures kan voorkomen, maar elke soort schoen heeft zijn specifieke nut en elke loper moet voor zichzelf uitmaken welke soort het best bij zijn profiel past”, aldus Frankinouille. “Kies dus niet het flashy roze paar omdat het goed bij je outfit past, maar hou rekening met je blessureverleden en loopervaring.”

Dat de loopschoenindustrie de grote schuldige is, relativeert de fysioloog. “De moderne loopschoentechnologie laat mensen wel degelijk correcter lopen. Alleen durven sommige merken wel eens geld te slaan uit trendgevoeligheid. Sommige modellen verschillen wat in kleur en afwerking, maar zijn daarom niet beter dan het vorige gelanceerde paar.”

Bekijk de schoenenspecial in het maartnummer van running.be, met alles wat je moet weten over loopschoenen, een reeks aankooptips, de volledige ontleding van de loopschoen en de bespreking van 57 nieuwe modellen. Nu in de winkel!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?