Loop trager, word sneller: het nut van trainen aan lage hartslag

In het nieuwste runningBE magazine gaan we dieper in op het belang van trainen aan lage hartslag. Want als je op termijn een snellere tijd wil neerzetten, moet je misschien beginnen met trager te lopen. Wij gingen te rade bij bewegingscoach Aron Verhaeghe over de ins & outs van een goede aerobe basis.
Trainingssessies aan een lage hartslag zijn ideaal voor lopers. Een geheim is dat niet, toch mispakken velen er zich nog aan. Maar er zijn tal van topsporters die bewijzen dat je effectief snel kan worden door traag te trainen. “We moeten beseffen dat onze motor het belangrijkste onderdeel is om goed te presteren”, verduidelijkt Aron Verhaeghe, sportcoach bij Energy Lab. “Zo wil je bijvoorbeeld je vetverbranding optimaliseren, want vet is nog altijd de belangrijkste energieleverancier van ons lichaam. Daarvoor moeten we aan de basisconditie werken. Zonder een goede basis kom je op alle afstanden in de problemen.” Voor lopers die mikken op afstanden boven de 1500 meter is trainen aan lage hartslag onmisbaar. Zo goed als iedereen, dus. 
“Voor die goede basis moet je rustig de tijd nemen”, benadrukt Verhaeghe. “Het is een werk van lange adem. Om een goede basisconditie op te bouwen, heb je minstens drie maanden nodig. Op die manier kunnen longen en hart sneller progressie boeken. Ligt die intensiteit in de opbouw te hoog, dan is het risico veel groter dat je op een later moment bij een langere inspanning de man met de hamer tegenkomt.” 
HET BELANG VAN DE VETVERBRANDING 
Door te lopen aan een lage hartslag/intensiteit ga je je vetverbranding optimaliseren. Hoe werkt dat en hoe haal je daar als loper je voordeel uit? “Als je lichaam zich aanpast aan trage loopjes, dan ga je op termijn je aerobe drempel – het omslagpunt waarbij je maximale vetverbranding verbruikt – verhogen en vet efficiënter gebruiken als brandstof”, legt Verhaeghe uit. “Loop je te snel tijdens langere inspanningen, dan gaat je lichaam net sneller beroep doen op spierglycogeen, je voorraad koolhydraten.” Een nadeel, want uit vetten kan je nu eenmaal meer energie halen. Een voorbeeld: 1 kg vet is goed voor 9600 kcal. Verhaeghe: “Je voorraad suikers is veel beperkter, dus aan een hoger tempo moet je tijdens een lange duurloop regelmatig suikers toevoegen.”
Meer lezen over de voordelen en aanpak van lopen aan een lagere hartslag? Je leest het volledige artikel in het nieuwste RunningBE magazine. Verkrijgbaar in de winkel en online. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.