Loop met een gevangene door de gevangenis

Loopwedstrijden, je vindt ze haast overal. Al denken wij dat we het woordje 'haast' in de vorige zin stilaan kunnen laten vallen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wedstrijd in de gevangenis?

Voor ons zomermagazine gingen we op zoek naar enkele vreemde loopclubs. Zo kwamen we onder meer uit op State Penitentiary Athletic Club

In de staat Oregon, in het westen van de Verenigde Staten, ligt het State Penitentiary. De oudste gevangenis van de regio bestaat al sinds 1851 en kan ruim 2000 gedetineerden herbergen. Ze staat ook bekend om de enorme beveiliging. Kruimeldieven vind je er dus niet. Je kan het dan ook een beetje bizar vinden dat er op die plek regelmatig loopwedstrijden plaatsvinden.

Gevangenen mogen voor die gelegenheden een ‘gastloper’ uitnodigen om een wedstrijd van 5, 10 of 21,1 kilometer af te werken. Ook een marathon behoort tot de mogelijkheden. Die heet toepasselijk High Wall Marathon. Want uiteraard blijven de gedetineerden tijdens deze loopwedstrijden netjes binnen de gevangenismuren. Eigenlijk is de tocht een soort rondleiding door de State Penitentiary heen, waarbij de recreatieruimte in open lucht een van de hoogtepunten op het parcours is.

De loopclub bestaat ondertussen al zo’n 40 jaar en telt 130 leden. Aan de voorbije wedstrijden deden meer dan 100 buitenstaanders mee. Niet elke gevangene mag trouwens meelopen. Je moet je minstens 18 maanden goed gedragen om mee te mogen doen.

Maak je graag kennis met nog meer gekke loopclubs? Lees dan het volledige artikel in ons zomermagazine, dat nog tot eind deze maand in de winkels ligt. Je kan het artikel ook hier digitaal lezen via Blendle.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?