Loop je sneller als je lacht?

Liep deze vrouw de Great Bruges Marathon een beetje sneller door te lachen? Noord-Ierse onderzoekers bestudeerden of zoiets kan.

Laten we meteen met de deur in huis vallen. Een team van de Ulster University (Noord-Ierland) meent dat je je loopefficiëntie verbetert (minder energie verbruiken aan hetzelfde tempo) door regelmatig te lachen (enkele keren per kilometer). Dus verbeter je tijdens je volgende wedstrijd sowieso je pr, zolang je maar met een smile tot achter je oren rondloopt?

We steken er onze handen niet voor in het vuur. De Noord-Ierse onderzoeksgroep was nogal bescheiden (24 getrainde lopers). Zij werkten allemaal 4 loopjes van 6 minuten af in diverse houdingen: lachen, fronsen, ontspannen handen, ontspannen bovenlichaam. De onderzoekers hielden de waarden van diverse parameters in de gaten. Afgaande op die gegevens bleek de meerderheid van die lopers (14 personen) de grootste loopefficiëntie te hebben terwijl ze lachten.

Met andere woorden: er is zeker nog verder onderzoek nodig, met een grotere groep proefkonijnen. Al doe je er natuurlijk sowieso geen kwaad mee door tijdens trainingen en wedstrijden regelmatig een lach op je gezicht te toveren. Eliud Kipchoge, een van de beste marathonlopers uit van het moment, doet dat ook. Wie weet, is dat geen toeval.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?