Loop- en handschoenen

Wie deze week de loopschoenen aanbindt, bereidt zich maar beter goed voor op weer en wind. Met de winterse looptips van Running.be voel je geen nattigheid!

Wie gezond is, kan met een gerust hart gaan lopen in deze koude … mits voldoende bescherming. (foto belga)
De hamvraag is natuurlijk: “Is het wel gezond om te sporten in deze koude?”. Als je gezond bent, is er geen enkele reden om dat niet doen. De belangrijkste voorwaarde is evenwel dat je je voldoende beschermt tegen koude en wind, zodat je lichaam niet te veel afkoelt.

Bij een gewone verkoudheid kan je ook nog gerust buiten sporten. Hou er wel rekening mee dat de situatie lichtjes kan verergeren omdat je meer koude lucht in- en uitademt. De ene mens is daar al gevoeliger voor dan de andere, luister dus naar je lichaam!

Als je écht ziek bent, is sporten uit den boze, of het nu winter of zomer is. Je koorts eens goed uitzweten door te gaan lopen is dus helemaal geen goed idee. Rusten tot je genezen bent, is het enige wat je te doen staat.

TO RUN OR NOT TO RUN?

Als het echt koud is, overweeg dan om de looptraining een keer over te slaan. Zo lang duurt de (extreme) kou in ons land meestal niet en het verlies aan conditie blijft beperkt. Bedenk ook dat je sneller een blessure oploopt, dan dat je ervan af bent. Mocht je toch gaan trainen, hou dan volgende tips in het achterhoofd:

Warm je op:
Besteed in de winter meer tijd aan de opwarming om blessures te voorkomen. Als het erg koud is, doe je dit best in huis aan de hand van rekoefeningen.

Alleen of in groep:
Als de ondergrond nat, besneeuwd of bevroren is, wordt het glad en neemt de kans op glijpartij en bijhorende blessures toe. Je gaat daarom best samen met anderen trainen zodat je elkaar kunt helpen als dat nodig is. Als je toch alleen gaat, is het verstandig aan thuisfront door te geven waar je gaat lopen, zodat ze je eventueel kunnen komen zoeken als je te lang wegblijft.

De kleren maken de (sport)man:
Loopkledij moet goed beschermen tegen wind, regen en kou zodat er geen afkoelingsverschijnselen kunnen optreden. Verschillende laagjes combineren is hierbij hét geheim. De thermosonderkledij moet de vrijgekomen transpiratiedamp snel afvoeren naar de volgende laag. De bovenkledij mag geen vocht opnemen en dient ervoor te zorgen dat de wind en de regen niet van buiten naar binnen kunnen. De transpiratiedamp moet wel naar buiten toe afgevoerd kunnen worden, zodat je vanbinnen droog blijft. Vergeet ook de handschoenen en muts niet, en bescherm je gezicht, met (lippen)crème of vaseline. Doe ook niet teveel aan, want dan zweet je je te pletter.

Wie het schoentje past…:
Als je over meerdere paren loopschoenen beschikt, wapen je je beter tegen de gladheid door het paar met een wat grovere zool te kiezen. Heb je onderweg nattigheid gevoeld? Laat je schoenen dan niet op de verwarming drogen, maar doe er wat proppen krantenpapier in. Te veel warmte is niet goed voor je schoenen.

Zien en gezien worden:
Als je in het donker traint moet je ervoor zorgen dat je zelf genoeg ziet én dat je gezien wordt. Een hoofdlampje brengt al heel wat licht in de duisternis. Zelf opvallen doe je met reflecterend of lichtgevend materiaal aan je kledij en schoenen.

Ken je parcours:
Begin met wind tegen. Als je dan op de terugweg warm en bezweet bent, koel je niet onnodig af. Loop altijd een route die je goed kent, zéker als het al donker is. Zo weet je dat je rekening moet houden met kuilen, opstapjes en afstapjes, die eventueel verborgen blijven door de duisternis, sneeuw of bladeren. Bij voorkeur kies je voor voet- en fietspaden. Als dat niet mogelijk is, loop dan altijd tegen het verkeer in zodat je tegenliggers ziet komen en tijdig kan reageren op bepaalde situaties. Als de omstandigheden het toelaten, is het bos nog de beste loopbiotoop, alleen al omdat je daar ook beter beschut bent tegen weer en wind.

Eten en drinken:
Zeker in de wintermaanden is het belangrijk om te blijven eten en drinken als je een tijdje op pad bent. Sport niet op nuchtere maag en neem best energierepen of wat chocolade mee tijdens lange tochten. Tijdens het verteringsproces komt er warmte vrij die de lichaamstemperatuur mee op peil houdt. Blijf ook voldoende drinken. Een drankje op kamertemperatuur is ideaal. Let op met alcohol. Die geeft wel een warm gevoel, maar opent ook de bloedvaten waardoor er meer warmte afgegeven wordt.

Indoor alternatieven:
Als het echt te slecht is, kan je nog altijd je ding doen op de loopband. Of zoek een alternatieve sport: ga eens wat baantjes trekken in het zwembad, spinnen of trek de fitnesszaal in.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?