‘Life is not a sprint, it’s a marathon’

De Antwerpse schepen Ludo Van Campenhout zet de grote middelen in om af te kicken van zijn alcoholverslaving. Niet alleen door drie weken ontwenning op Curaçao, maar ook door te lopen!

Life is not a sprint, it’s a marathon“, is de symbolische slogan op Van Campenhouts website. De Antwerpenaar probeert zich realistische doelen te stellen om van zijn drankverslaving af te geraken. “Eind april wil ik opnieuw een marathon lopen. Tot dan drink ik geen druppel alcohol”, zegt hij in De Morgen.

“Eind april hoop ik sterk genoeg te zijn om mijn voornemen tot Nieuwjaar te verlengen. Beetje bij beetje dus, dat schijnt een goede strategie te zijn. Ik probeer het behapbaar te maken. Zoals ze in Afrika zeggen: een olifant eet je niet in een keer op.”

Van Campenhout is niet aan zijn proefstuk toe als het gaat om marathons. Zo liep hij in het verleden al de 42,195 km in onder andere in New York, Stockholm en Berlijn. Op zijn website noemt hij lopen dé manier om een gezonde levensstijl te bereiken en aan te houden.

“Een goede conditie is verslavend. Als je wil afvallen, als je gezonder wil leven, als je wil stoppen met roken: stel jezelf een marathon als doel”, klinkt het. “Na New York was ik vijftien kilo kwijt, maar zonder een nieuwe marathon in het vooruitzicht kwamen die er snel weer bij.”

“Een marathon, dat moet je opbouwen, dat is een werk van maanden. Mijn debuut in New York heeft me tien maanden gekost, en zelfs dat is eigenlijk te kort voor een eerste keer. Anderhalf jaar, dat zou beter zijn. Eigenlijk is de formule die we in Antwerpen aanbieden perfect. Het eerste jaar mik je op de vijf kilometer. Het jaar daarop werk je toe naar de Ten Miles. En het derde jaar plan je de volle afstand.”

“Iedereen kan een marathon lopen, en dat méén ik”, aldus nog Van Campenhout in het magazine Wijzer. “Zelfs iemand die nog nooit gelopen heeft, of met tijdsgebrek en overgewicht kampt, kan op erg korte tijd een gigantische sprong voorwaarts zetten. In Stockholm zag ik zelfs iemand met een kunstbeen de 42 kilometer uitlopen. Als je dat ziet, dan krijg je de tranen in je ogen!”

“Je raakt ook snel verslingerd aan lopen. Het geeft je niet alleen lichamelijk een goed gevoel, maar vooral ook mentaal. Je bent veel actiever, scherper, alerter. Kortom, je voelt je veel beter in je vel.”

Van Campenhout heeft in Antwerpen plekjes genoeg om te gaan trainen. “Ik loop meestal langs de Kaaien, door de fietserstunnel naar het Galgenweel. Tegenwoordig loop ik ook veel op het Zuid, omdat ik daar in de buurt woon.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?