Lieven Scheire: ‘Lopen is ronduit achterlijk’

Lieven Scheire is niet alleen een grappige televisiemaker, hij deed in zijn jeugd aan atletiek en loopt nu nog geregeld. Running.be magazine liet zich graag overstelpen met wetenschappelijke loopweetjes!

“Wist je dat lopen ronduit achterlijk is?”, steekt Scheire meteen van wal. “Toch als je het vanuit het standpunt van de fysica bekijkt. De omzetting van energie in een voorwaartse beweging verloopt ronduit ridicuul bij lopen. We verspillen immers veel energie door die voorwaartse beweging te combineren met een opwaartse. We springen bij het lopen altijd een beetje op en vervolgens vooruit. Die opwaartse beweging is idioot in de energetische zin van het woord, want we zakken alweer meteen. Dat is zoals gewichten omhoog duwen, ook volstrekt belachelijk. Maar het traint wel je spieren natuurlijk.”

Wanneer besloot je om weer te gaan lopen?
“Ik denk dat ik een tiental jaar lang niet echt aan sport heb gedaan. Nee, dat weet ik wel zeker (lacht). Toch bleef ik heel lang op gewicht. Mijn lijf heeft zichzelf blijkbaar in dat decennium goed onderhouden. Maar dan bleek plots mijn krediet opgebruikt. En ja, zo besloot ik dus om wat te gaan lopen. Om de strijd tegen de onverbiddellijke zwaartekracht aan te gaan. Trouwens, mijn ouders zijn na een tijdje ook gestopt met veel aan sport te doen. Ik probeer niet dezelfde fout te maken. De eerste spreekwoordelijke loopstapjes zette ik dan aan Sint-Amandsberg, waar je een leuke boulevard hebt langs de Schelde.”

A l’improviste of ben je meer een man met een plan?
“Puur improvisatie, in het begin was dat soms maar anderhalve kilometer. Dat hield ik enkele keren vol, maar dan stopte ik weer. Zonder reden. Gewoon geen plaatsje in de agenda of simpelweg niet meer aan gedacht. Waardoor ik later weer helemaal opnieuw kon beginnen. Je kan bezwaarlijk zeggen dat ik het lopen gestructureerd heb aangepakt (lacht).”

Lees het volledige interview in het meinummer van running.be magazine!

running.be magazine
Lieven Scheire over lopen en de wetenschap, Ruben Van Gucht en Maarten Vangramberen verkennen de Loop van Vlaanderen, smartphonearmbanden getest, een twaalfwekenschema van Paul Van Den Bosch voor The Color Run 5k, Europa loopt de 20 km door Brussel, Lindsey De Grande over lopen met leukemie, op zoek naar Belgen in de Maratona di Roma, de muzieklooplijstjes van Studio Brussel, wat eten en drinken lopers met een allergie, kok op de loop Peter De Clercq, Elodie Ouedraogo test de H&M-loopcollectie; 24u in het Brusselse Warandepark, lopen met hooikoorts, en nog veel meer in het nieuwe running.be magazine, dat vanaf vrijdag 1 mei in de winkel te verkrijgen is!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?