Lichaamsbeweging werkt slaapbevorderend

Regelmatig bewegen in de late namiddag of de vroege avond werkt slaapbevorderend en zorgt voor eeen algemene stressvermindering. Dat blijkt uit een onderzoek van de Belgische vereniging voor Slaaponderzoek en slaapgeneeskunde aan de VUB.

Ideaal is om 3 tot 4 uur voor bedtijd te trainen (foto belga)
De onderzoekers gingen de effecten van lichaamsbeweging na bij verschillende Start-to-runners groepen. De lopers ervaren een betere nachtrust en bovendien raken ze sneller in slaap. zij kunnen zich ook beter concentreren overdag en hebben minder last van slaperigheid overdag. De onderzoekers stelden ook minder stressymptomen vast zoals een verhoogde hartslag of piekeren.

Het effect van lichaamsbeweging hangt af van drie factoren. Zo is het tijdstip waarop men gaat trainen van belang. Bij voorkeur gebeurt de training drie tot vier uur voor het slapengaan. Ook moet men erop letten dat de trainingsintensiteit niet te hoog ligt. Anders dreigt het positieve effect op de slaap verloren te gaan. Ook de conditie speelt een rol. Wie een goed vormpeil heeft zal de positieve effecten op de slaap sneller merken. 

Voor wie ’s avonds uren wakker ligt en niet in slaap raakt is het dus aan te raden regelmatig de loopschoen eens aan te trekken in de vroege avond.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.