Liantis Urban Trail trekt op 20 oktober door nieuwste Gentse parel, het gerenoveerde Wintercircus

Op zondag 20 oktober vindt de achtste editie van de Liantis Urban Trail Gent plaats. De deelnemers lopen langs unieke locaties en dwars door tot de verbeelding sprekende gebouwen die door de week niet of nauwelijks toegankelijk zijn voor het grote publiek. Eén van dé eyecatchers dit jaar wordt het Wintercircus, dat na een jarenlange renovatie in september plechtig ingehuldigd zal worden. Inschrijven voor deze Urban Trail kan vanaf dinsdag 9 juli. Er worden meer dan 4000 deelnemers verwacht.

De Liantis Urban Trail Gent is een sportieve ontdekkingstocht waarbij de deelnemers kunnen kiezen voor een parcours van 7 of 12 km. De spectaculaire start- en finishlocatie wordt binnenkort bekendgemaakt. De volledige route en alle locaties en gebouwen waar de deelnemers langs en door kunnen lopen, zullen in de loop van de komende weken en maanden onthuld worden. Eén toplocatie is nu al bekend: het Wintercircus.

Van circus tot garage tot technologietempel. Dat is in een notendop het verhaal van het Wintercircus. In 1894 werd het zogenaamde ‘Nieuw Cirkus’ opgetrokken, een stenen circus waar talrijke gezelschappen voorstellingen gaven, ook tijdens de winter. Na een verwoestende brand in 1920 herrees in 1923 een nieuw Wintercircus, maar na de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw omgevormd tot autogarage Mahy. Bij deze transformatie ging het volledige circusinterieur verloren. In de plaats kwam een nieuwe betonconstructie met een uitgebreid systeem van hellingen, dat toeliet met de wagen tot helemaal boven te rijden. In 1978 sloot de garage haar deuren en bleef het gebouw nog twee decennia lang dienstdoen als depot voor oldtimers. Daarna stond het gebouw zo goed als leeg.

In 2017 startten de renovatiewerken. Het Wintercircus wordt een technologietempel met een focus op innovatie en gezondheidstoepassingen, maar ook op kunst en creativiteit. Het gerenoveerde Wintercircus zal rond een centraal en overdekt binnenplein onderdak bieden aan werkplekken en cocreatieruimtes voor start-ups en scale-ups, vergaderzalen, een auditorium, een concertzaal voor 500 personen, een brasserie, restaurant en een publiek toegankelijk overdekt binnenplein van duizend vierkante meter voor evenementen. Tot slot is er ook een terrasbar op het dak met uitzicht op de stad. De plechtige opening van het Wintercircus staat gepland in september.

Burgemeester Mathias De Clercq: “Als fervente loper kijk ik enorm uit naar de Liantis Urban Trail. Niets fijner dan samen met duizenden andere sporters al lopend onze stad te (her)ontdekken. Met niet alleen Gent als schitterend decor, maar ook unieke binnenlocaties zoals ons pas gerenoveerde Wintercircus. Telkens weer verrassend en verbazend.”

Schepen van Sport Sofie Bracke: “Het Wintercircus is één van mijn favoriete gebouwen in Gent. Echt prachtig gerenoveerd. De Gentenaars konden er de voorbije maanden al feesten, van technologie proeven en nu kunnen ze er ook doorheen lopen. Het is maar één van de vele blikvangers op de route, dus de Urban Trail wordt weer de moeite!”

Meer info & inschrijvingen: www.liantisurbantrailseries.be

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.