Levy Matebo wint Brussels Marathon

Levy Matebo heeft de Brussels Marathon gewonnen in 2u13:30. Gino Van Geyte finishte als 4de en kroonde zich tot Belgisch kampioen. In totaal ontving de hoofdstad meer dan 10.000 lopers, een nieuw record!

Levy Matebo was de snelste. (foto belga)

 
De marathonlopers gingen al meteen razendsnel tekeer na het startsignaal in het Jubelpark. De Keniaanse tempomakers Levy Matebo en Philip Kangogo legden er zodanig de pees op dat enkel zijn landgenoten William Suparimuk en Kenneth Kiprono Korir en de Belgische haas Frank Bollen nog in hun spoor konden volgen.

Kangogo moest al snel lossen vooraan. De vier leiders kwamen na 5 km door in 15’45”. Gino Van Geyte volgde op 15″, Koen Neven en Vincent Ternet op een halve minuut. 

Na de passage door het Terkamerenbos, goed 10 km ver, hadden Bollen, Matebo, Kiprono Korir en Suparimuk al 42 seconden voorsprong op Van Geyte, die het gezelschap had gekregen van Neven. Kangogo volgde daar al op een minuut, een trio bestaande uit Gregory Faille, Vincent Ternet en Vlademir Tonchinski op 1’50” en Kris Moernaut op 2’13”.

KENIANEN MAKEN HET MOOIE WEER

Halfweg koers bleven er vooraan nog drie Kenianen over na het wegvallen van Bollen, wiens taak erop zat. Van Geyte en Neven waren nog steeds de eerste achtervolgers op bijna drie minuten. Faille had na 21 km al 4’24” achterstand, kort gevolgd door Tonchinski, Ternet en Kangogo.

In het tweede gedeelte van de wedstrijd begonnen de Kenianen vooraan elkaar te bestoken. Suparimuk moest de rol lossen en Matebo probeerde er alleen vandoor te gaan. Aanvankelijk slaagde Kiprono Korir er nog in om terug te komen aansluiten, maar op de lastige Tervurenlaan zakte hij helemaal weg.

De 20-jarige Matebo hield vlot stand en kwam solo binnen in 2u13:30. Kiprono Korir moest aan de meet uiteindelijk nog 3’21” toegeven. Suparimuk vervolledigde het Keniaanse podium op 8’46” van de winnaar.

Achter de Kenianen werd een spannende strijd om de Belgische titel geleverd tussen Gino Van Geyte en Koen Neven. Van Geyte haalde het nipt en finishte als vierde in 2u23:24, op twee seconden gevolgd door Neven. Gregory Faille pakte brons.

Bij de vrouwen ging de zege naar Mariska Dute. De Nederlandse bleef met 2u59:16 nog net onder de drie uur. Carline Deseyn finishte als tweede in 3u03:32 en werd Belgisch kampioene, voor Marijke Guillemeyn (3u06:54). Linda Vanlommel pakte brons op het BK.

De Brussels Half Marathon werd gewonnen door Abdeljebbar Sihammane in 1u09:24. Sebastien De Witte won de Mini Marathon over 4 km in 11:39. In de Knack Weekend Ladies Run ging de zege naar Céline Lafame in 14:41.

MATEBO: ‘NIET SLECHT VOOR EERSTE MARATHON’

Levy Matebo: ‘Eigenlijk was ik hier gestart als haas’
Levy Matebo was duidelijk diep gegaan in het laatste stuk van de marathon. “Tot mijn verbazing ben ik er nog in geslaagd om een negatieve split te lopen. Eigenlijk was ik hier gestart als haas, dit resultaat is dus niet slecht voor een eerste marathon (lacht). Het parcours was mooi, maar zwaar. Die hellingen had ik niet verwacht in het ‘vlakke’ Brussel.”

Gino Van Geyte maakte zijn favorietenrol op het Belgisch Kampioenschap helemaal waar. “Nochtans vreesde ik een beetje voor mijn achillespees. Ik had sinds woensdag uit voorzorg niet meer gelopen. Ik voelde op het einde dat ik net iets beter was dan Koen, maar ik was pas zeker toen ik over de meet kwam. Op het einde van zo’n marathon weet je immers maar nooit.”
Brussels Marathon
Mannen:
1. Levy Matebo (2u13:30)
2. Kenneth Kiprono Korir (2u16:51)
3. William Suparimuk (2u22:16)

Vrouwen:
1. Mariska Dute (2u59:16)
2. Carline Deseyn (3u03:32)
3. Marijke Guillemeyn (3u06:54)

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?