Leuven brengt sport- en beweeggedrag in kaart met camera’s en AI

In het kader van het project Smart Sporting Cities heeft Leuven slimme camera's geïnstalleerd in park De Bruul. Zo wordt het sport- en beweeggedrag van de Leuvenaars in kaart gebracht en kan de stad een gerichter sportbeleid ontwikkelen.

De zeven camera’s die sinds een maand in De Bruul hangen, richten hun lenzen op de fitnesstoestellen, het basketbalterrein, het grasveld en de voetbalkooi. Vanaf vrijdag komen er ook camera’s aan de Philipssite, vlakbij de plaats waar vorig weekend de finishlijn van het WK wielrennen lag.

“Door middel van artificiële intelligentie (AI) leveren de camera’s het stadsbestuur data die moeten helpen het sportgedrag continu te monitoren”, zegt de Leuvense schepen van Sport Johan Geleyns (CD&V) in De Standaard. Het project verloopt in samenwerking met de Vlaamse overheid.

“De camera’s moeten helpen vragen te beantwoorden zoals: hoeveel sporters gebruiken de infrastructuur in het park? Voor hoelang doen ze dat? Welke activiteiten voeren ze uit? Doen ze dat alleen of in groep? Welke routes volgen de lopers? En hoe snel bewegen ze zich? Aan de hand daarvan kunnen we ons beleid sturen”, aldus Geleyns.

De Gegevensbeschermingsautoriteit heeft vragen bij het project en onderzoekt de plannen. “Privacy is een aandachtspunt”, zegt Geleyns. “Maar op dat vlak is alles afgetoetst. We houden rekening met de bescherming van persoonsgegevens. De beelden worden niet opgeslagen. Ze worden meteen op de camera verwerkt via artificiële intelligentie. Alleen zuivere data en bepaalde parameters – zoals individueel bezoek of in groep, het type sportactiviteit en de duur van het bezoek – worden naar een databank doorgestuurd.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?