Leuke en opvallende cijfers over de lopende Belgen

Nieuw onderzoek van levensverzekeraar NN brengt enkele leuke en opvallende cijfers naar boven. Zo loopt een Belg gemiddeld 31 kilometer per maand, en zijn 65-plussers actiever dan twintigers en dertigers.

Het onderzoek van levensverzekeraar NN gebeurde bij ruim 400 Belgen die minstens eenmaal per week lopen. Op basis van de antwoorden van die lopers, blijkt de Belg gemiddeld 31 kilometer per maand te lopen. Ook de volgende cijfers zijn interessant om mee te geven.

Populairste afstand: 5 kilometer is met voorsprong onze favoriete afstand. Liefst 41% van de ondervraagden vindt die afstand het meest comfortabel en aangenaam.

Actieve 65-plussers: 23% van de 65-plussers die deelnamen aan het onderzoek, lopen gemiddeld meer dan 50 kilometer per maand. Dat wil zeggen dat ze meer kilometers op de teller zetten dan de twintigers en dertigers. Al moeten we dat ook nuanceren: jongere mensen zijn vooral aangetrokken tot explosieve sporten of teamsporten, terwijl ouderen een toegankelijkere sport zoeken.  

Grootste loopangst: blessures! 37% van de ondervraagden is er bang van. Daarbij viel het NN op dat een kwart van de 65-plussers niet bezig is met blessurepreventie. Dat aantal ligt bij de andere leeftijdsgroepen merkelijk lager.

Waarom lopen we? Om de conditie te onderhouden, zo gaf 29% van de ondervraagden aan. Ook gezond blijven, gewicht verliezen, stress beperken en plezier beleven, scoren goed. Mannen vinden hun conditie belangrijker dan vrouwen (33% versus 22,5%). Vrouwen vinden op gewicht blijven dan weer merkelijk belangrijker dan mannen (22% versus 9%) 

Alleen of in groep? 51% van de ondervraagden loopt het liefst alleen. 34% loopt het liefst met vrienden, 8% prefereert een looptocht met collega’s.

Schema of niet? Bijna 40% volgt een schema. Om hen daarbij te helpen, gebruikt 41% van de mannen een sporthorloge, bij de vrouwen is dat 22%.

NN Running Club

Uit het Nationaal Gezonderzoek van NN bleek eerder al dat we lichamelijk gemiddeld 6,1 jaar ouder zijn dan onze werkelijke leeftijd. Het gevolg van een ongezonde levensstijl waar een gebrek aan lichaamsbeweging, slaaptekort en een teveel aan stress een grote rol in spelen. Meer bewegen en gezonder leven is daarom geen overbodige luxe voor veel Belgen en hebben een belangrijke invloed op onze gezondheid en ons nationaal geluk. Omdat levensverzekeraar NN zoveel mogelijk mensen aan een gezond en gelukkig leven wil helpen, riep NN ook de NN Running Club in het leven, de allereerste publieke sport- en gezondheidsclub in België die ons massaal in beweging wil brengen. Die virtuele sportclub telt ondertussen al bijna 13.000 leden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?