Let op voor deze giftige plant op je loopparcours

Voor zij die vaak in het bos lopen, kijken beter even rond voor ze een pad betreden.
De Reuzenberenklauw behoort tot de schermbloemfamilie en bloeit in juni en juli. Je herkent de plant aan zijn rechte, dikke stengels, rode knobbeltjes en witte bloemschermen. Bij aanraking van de haren op de knobbeltjes komt er plantensap vrij, wat je meer dan enkel ongemak bezorgt: als je huid hiermee in aanraking komt en wordt blootgesteld aan uv-stralen, ontstaan er huidletsels.
Wat zijn de symptomen?
Symptomen van besmetting ontstaan na 24 uur of later. De huidletsels gaan van roodheid, plaatselijke zwellingen tot blaren en kunnen er uitzien als serieuze brandwonden. Het giftige sap kan zelfs leiden tot tijdelijke of permanente blindheid.
Hoe behandelen?
Eerst en vooral trek je best andere kleren en was je je huid grondig (het sap kan door je kleren dringen). Belangrijk is ook om na besmetting elk contact met zonlicht te vermijden. Het sap maakt het immers onmogelijk voor de huid om zich tegen uv-straling te beschermen – vandaar dat het derdegraads brandwonden kan veroorzaken. Vermijd de zon minstens en week en draag kleren met lange mouwen, pijpen, een hoed en gebruik een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor. Je vindt de plant vooral langs auto- en spoorwegen of op braakliggende terreinen, maar ook in het bos zijn ze niet onvindbaar. 
Spot je er één op je looproute? Meld dat dan aan je gemeente of het Antigifcentrum.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?