Lentetoppers: 5x voeding voor een slanke lijn

De lente is in het land! Dat betekent dat het hoog tijd is om die winterkilo's kwijt te spelen. Deze seizoensgroenten en -fruit kunnen je daarbij een handje helpen.

Seizoensgroenten en -fruit komen met vele voordelen: ze bevatten meer smaak, zijn goedkoper en hebben een kleinere impact op het milieu. Online kan je verschillende kalenders terugvinden met fruit en groenten die nu ‘in het seizoen’ zijn. Wij verzamelden alvast 5 toppers die komende maanden niet op je boodschappenlijstje mogen ontbreken.

1. Radijsjes
De roodroze kleur van radijzen doet meer dan enkel je bord opfleuren: radijzen zijn rijk aan anthocyanen, die in verband worden gebracht met een lager gehalte aan visceraal vet – ook wel bekend als buikvet. Daarnaast zouden ze het risico op diabetes verkleinen, cholesterol verlagen en ontstekingen tegengaan. Radijzen bevatten weinig calorieën, bestaan voor 94% uit water, en zitten vol vitamines, wat deze kleine groente een waar powerfood maakt.

2. Asperges
Asperges zijn rijk aan verschillende mineralen (calcium, koper, ijzer, …) en vitamines (vitamine A, C, E, K en B6). Uit onderzoek blijkt dat de vochtafdrijvende eigenschappen van asperges afvalstoffen uit je lichaam helpen verwijderen. Daarnaast bevatten asperges zowel oplosbare als onoplosbare vezels, die traag verteren en helpen je langer voldaan te voelen na een maaltijd.

3. Rabarber
Het rabarberseizoen loopt traditioneel van april t.e.m. 21 juni. Naast het feit dat de rode stengel van deze groente een echte vitaminebom is, bevat rabarber ook catechines, dezelfde stoffen die je ook terugvindt in groene thee en de vetverbranding kunnen boosten. Catechines verbeteren de glucose- en vetstofwisseling en helpen bij gewichtsmanagement. Bovendien is rabarber lekker veelzijdig: maak er je eigen confituur van of bak er een gezonde crumble mee.

4. Doperwten
Deze kleine peulvruchten zitten boordevol voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan thiamine (vitamine B1) en niacine (vitamine B3), die bijdragen aan een goede stofwisseling. Ook bevatten ze vitamine C, K, B11 en mineralen, zoals kalium, magnesium, ijzer en fosfor. Verder helpt de doperwt bij het controleren van de bloedsuikerspiegel. Het heeft een lage glycemische index, is rijk aan vezels en levert ook een portie eiwitten die de bloedsuikerspiegel mee helpen verlagen.

5. Aardbeien
Wie lente zegt, zegt aardbeien. Met minder dan 40 kilocalorieën op 100 gram leveren ze zo’n 2 gram van verzadigende voedingsvezels en heel wat vitamine C om je stofwisseling een boost te geven. Net als radijzen zijn aardbeien bovendien rijk aan anthocyanen, die buikvet helpen verminderen. Eet ze bij het ontbijt, als verfrissend tussendoortje of maak er deze gezonde taart mee!

RECEPT: AARDBEIEN – KWARKTAART

Ingrediënten:
Bodem:
– 80 g ongebrande noten
– 20 g kokosrasp
– 2 grote dadels
– 1 tl kaneel – snuf zout
Vulling:
– 250 g aardbeien
– 700 g magere kwark, of (half)volle kwark als je de taart wat romiger wil
– 7 blaadjes gelatine
– 1 tl vanille extract
– 4 stevia druppels

Bereiding
– Verwarm de oven voor op 160°C
– Laat de dadels een paar minuten wellen in heet water.
– Doe alle ingrediënten voor de bodem, behalve de dadels, in een foodprocessor en mix grof. Voeg daarna de dadels toe en mix tot je een plakkerig mengsel krijgt.
– Bekleed een springvorm van ongeveer 18 cm met bakpapier en verdeel hier het mengsel over. Zet in de oven voor 10 minuten en laat hierna afkoelen.
– Wel de gelatineblaadjes in koud water.
– Doe de kwark met de helft van de aardbeien, het vanille-extract en de stevia in een foodprocessor en mix tot alles goed gemengd is.
– Zet een pannetje op het vuur en doe hier de gewelde gelatineblaadjes met 3 el water in. Verwarm tot de gelatine is opgelost en mix het dan door het kwarkmengsel.
– Schenk de vulling over de bodem. Snijd de overgebleven aardbeien in plakjes en verdeel deze over de bovenkant van de taart.
– Laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
*Recept van Marieke Mulder*

Null

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?