Lekkere en gezonde sausjes voor bij de BBQ

Mooi weer, dat sméékt gewoon om een barbecue! Let op met sausjes bij de BBQ, die zitten vaak vol vet en suiker en dat is niet zo goed voor je loopconditie. Enkele gezonde tips op een rijtje!

Als je die BBQ een béétje gezond wil aanpakken, kies je best voor barbecuesaus, tomatenketchup, currysaus, piccalilly, ketjap, salsa, mangochutney of slasaus. Te vermijden zijn mayonaise, joppiesaus en consoorten. De reden hiervoor is simpel: deze sauzen bevatten veel suiker en vet, en daar ben je best een beetje zuinig mee in je voeding.

Je kan ook zelf een lekker en gezond sausje maken voor bij de barbecue, in plaats van je sauzen in de supermarkt te kopen. Het is makkelijk, goedkoper en vooral gezonder. Wij geven je wat inspiratie!

PITTIGE TOMATENSALSA

Ingrediënten:
* 4 tomaten
* 1/2 rode ui
* 2 eetlepels olijfolie
* 1 teentje knoflook
* 1/2 bosje koriander (ongeveer, naar eigen smaak)
* sap van 1 citroen

Zo maak je dit sausje:
* Spoel de tomaten en verwijder de kroontjes. Snijd ze in blokjes van ongeveer 1 cm.
* Hak de knoflook fijn.
* Verwarm wat olijfolie in een pannetje en stoof de tomaten op een laag vuurtje. Voeg na 5 minuten de knoflook toe en laat nog even mee pruttelen.
* Voeg nog wat extra olijfolie toe en het citroensap. Roer goed en breng op smaak met peper en zout.
* Serveer warm of koud, en werk af met wat koriander.

ZUIDERSE TZATZIKI

Ingrediënten:
* 300 gr Griekse yoghurt (met een laag vetgehalte, bij voorkeur 0%)
* 1/2 komkommer
* 1 teentje knoflook
* sap van 1/2 limoen (of citroen)

Zo maak je het:
* Rasp de komkommer en laat hem uitlekken in een vergiet of zeef.
* Hak de knoflook fijn.
* Meng de Griekse yoghurt, de komkommer en de knoflook met elkaar. Voeg het limoensap toe, roer goed en breng op smaak met peper en zout.

NOG ENKELE GEZONDE BBQ-TIPS
* Ga je ergens anders naar een barbecue? Neem een zelfgemaakte salade mee. Die kan je gezond maken én je bent ook extra lief voor de gastheer of -vrouw. 
* Laat de worsten, burgers en andere vette vleessoorten links liggen en kies voor mager vlees op de BBQ, bv. kip, kalkoen, varkenslapje, varkensmignonette, vis.
* Prop je tijdens het aperitief niet vol met brood, hoe verleidelijk het ook naar je ligt te lonken. Kies voor kerstomaatjes, worteltjes of andere gezonde(re) aperitiefhapjes zoals olijven, zongedroogde tomaten… Dan heb je nog honger tegen dat het eten op tafel komt.
* Probeer het eens een dagje zonder alcohol te doen. Een BBQ zonder wijn, bier of een cocktail is minstens even lekker!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?