Lees je bloed tijdens je training

De Humon Hex. Nog nooit van gehoord. Mogen we dat testen? Oké, maar wat doet dat ding eigenlijk? Het leven zoals het is: de redactie van running.be magazine. Een van onze journalisten verdiepte zich even later in dit product dat je meer inzicht in je trainingen geeft.

De Humon Hex gebruikt de technologie van saturatiemeters, bekend dankzij de ‘vingerknijpers’ in de medische sector die het zuurstofverbruik in je spieren meten. Een sensor op je bovenbeen meet via infrarood licht het percentage rode bloedcellen dat aan zuurstof is gebonden, en drukt het resultaat uit in een percentage ‘muscle oxygen’ (of SMO2). Zo leer je wanneer je meer zuurstof verbruikt dan je bloed aanlevert (je anaerobe drempel), bepaal je trainingszones en het herstel na de inspanning, zie je de evolutie van je conditie, …

Een lactaattest meet dezelfde elementen, maar met de Humon Hex hoef je geen bloed te prikken en krijg je de resultaten in real-time. Eerder maakten ook Moxy en BSX gelijkaardige toepassingen voor sporters. De universiteit van Harvard heeft de Hex klinisch getest. De belangrijkste conclusie: de drempelwaarde voor de rode zone kwam bij de proefpersonen overeen met de anaerobe drempel die de lactaattesten hadden vastgesteld. Je kan de Hex op recente horloges van Garmin aansluiten of hem via een app op je smartphone gebruiken.

De Hex geeft je vier trainingszones. Groen: zuurstoftoevoer en -verbruik zijn in evenwicht, je loopt een tempo dat je kan volhouden. Oranje: de spier begint meer zuurstof te verbruiken dan er wordt aangeleverd, je loopt een tempo dat je maar gedurende een beperkte tijd kan volhouden. Rood: de spier verbruikt veel meer zuurstof dan er wordt aangeleverd, dit tempo kan je onmogelijk lang volhouden. Deze zone komt overeen met de anaerobe drempel overschrijden. Blauw: het bloed brengt meer zuurstof aan dan de spier verbruikt, je spieren herstellen. Voor duurtrainingen moet je ervoor zorgen dat je in de groene zone blijft. Voor een intervaltraining weet je dat je tempo’s in de oranje zone iets langer kan volhouden, terwijl je in de rode zone kortere stukken moet trainen. Na elke herhaling zie je via de blauwe zone hoe je herstelt, tot je opnieuw in het groen staat en klaar bent voor een nieuwe herhaling.

Onze journalist ging met dit toestel aan de slag. Zijn bevindingen lees je in ons maartnummer (of hier digitaal).

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?