Léér marathons lopen

Marathons worden steeds populairder. Maar hoe doe je dat, een marathon lopen? En belangrijker: hoe overleef je een marathon? Steph Wells, die zelf al 70 marathons liep, deelt zijn geheimen.

Het begint allemaal met een stevig paar schoenen. Ga naar een speciaalzaak en wees niet te gierig, want degelijke loopschoenen kosten al snel 75 euro. Bovendien moeten loopschoenen zeker twee weken ingelopen worden. Koop dus nooit een nieuw paar vlak voor een wedstrijd.

Hoe overleef je een marathon? (foto: belga)
VOORBEREIDING
Heb je de wil om te trainen voor een marathon, maar lukt het toch niet altijd je te motiveren, opteer dan voor een loopclub, of schrijf je in voor een race waar veel volk start. Omdat je lichaam energie nodig heeft tijdens een training of wedstrijd, zijn koolhydraten en proteïnen de basis van je “sportdieet”. Vermijd pikant, zuur, vet en zuivel.

Koop ook een sporthorloge, zodat je voldoende rekening kan houden met je hartslag. Optioneel: hoeveel en hoe lang je gelopen hebt, je gemiddelde snelheid, calorieverbranding etc.

Als je niet gewoon bent veel te lopen, loop in het begin dan om de dag. Op die manier voorkom je oververmoeidheid. Bouw dat geleidelijk op tot zes dagen in de week en loop elke keer ook langer en harder. Voor je aan een marathon begint moet je in staat zijn 2,5 uur te lopen. Loop de twee weken voor een marathon minder. Neem twee rustdagen in de week voor de marathon, loop de dag ervoor maximum 20 minuten.

GO!
Drink tijdens de marathon voldoende, maar vermijd een teveel aan water want anders krijg je een “zwaar gevoel”. Stop enkel als je krampen hebt, want anders is de kans groot dat je niet meer kan herbeginnen. Het einde halen doe je vooral door mentaal sterk te staan. Blijf lopen, ookal ga je amper vooruit.

HERSTEL
Na de inspanning is het normaal dat je je wat ziek voelt door alle zuren die opgebouwd zijn in je lichaam. Eet dus iets met veel suikers, drink veel water en eet wat later ook proteïnerijke voeding. Neem een heet bad voor je spieren en geniet de 24 uren erna zeker van een sportloze dag!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?