Last van spierkrampen? Wat je zeker niet mag doen

Iedere loper krijgt weleens te maken met pijnlijke spierkrampen. Een medicament met kinine wordt vaak voorgeschreven als efficiënte behandeling, maar is dat wel gezond?
Ofwel krijg je ze tijdens een training, ofwel word je er ’s nachts wakker van. Hoe dan ook wil je zo snel mogelijk van die spierkrampen af en dan lijkt een medicijn vaak de snelste oplossing. Onderzoekers hebben aangetoond dat medicijnen met kinine niet de juiste behandeling zijn bij krampen. De stof zou het risico op overlijden aanzienlijk verhogen.
Het medische tjidschrift JAMA publiceerde recent een onderzoek naar de effecten van deze stof: mensen die kinine voorgeschreven kregen, hadden 24% meer kans om te sterven dan zij die deze stof niet kregen. Het risico verhoogt naarmate je langer kinine binnenkrijgt én bij jongeren onder de 50 jaar. Meer dan 44.000 mensen kregen dagelijks minstens 100 miligram toebediend om hun spierkrampen te behandelen. In de zes jaar nadien stierven meer dan 11.000 van hen.
Kinine is eigenlijk een medicijn om malaria mee te bestrijden en werd al enkele jaren geleden afgeraden om te gebruiken voor andere doeleinden. Kinine zit trouwens ook in een bitter lemon of tonic, maar de dosis in deze dranken is minimaal en moet je meer dan één liter drinken om risico te lopen.
Een kramp ontstaat doordat de zenuwen en spieren in je lichaam plots samentrekken. Deze samentrekking komt meestal door een gebrek aan mineralen, vocht of glycogeen (een energieleverancier). Lopers die krampen willen voorkomen, zijn dus gebaat bij meer water drinken – zeker bij warmere temperaturen. Ook worden vaak vitamine B-supplementen en magnesiumkuren aangeraden om frequente spierkrampen te behandelen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?