Laatste 100km op Nacht van West-Vlaanderen

Waarschijnlijk zal op 22 juni de laatste keer de 100 km ultraloop gehouden worden tijdens de Nacht van West-Vlaanderen. De organisator kan de veiligheid van de deelnemers niet langer waarborgen.

De 100 km maakt nochtans al 33 jaar deel uit van de Nacht van West-Vlaanderen. Maar door een dispuut tussen de organisatie en het Torhoutse stadsbestuur zal de ultraloop dit jaar voor het laatst deel uit maken van het loopevenement.

Aanleiding is het feit dat burgemeester Norbert De Cuyper gezwicht is voor klachten van buurtbewoners, die zich gegijzeld voelen door het verkeervrije parcours. Hij heeft beslist om vanaf 1 uur ’s nachts éénrichtingsverkeer en vanaf 2 uur geen politiebewaking meer te voorzien op het parcours buiten het centrum.

“Het is voor ons quasi onmogelijk geworden om nog een parcours uit te stippelen”, zegt organisator André Mingneau in Het Nieuwsblad. “Op deze manier kunnen we de veiligheid van de deelnemers niet langer garanderen. In deze omstandigheden kan en wil ik geen ultraloop meer organiseren in Torhout. Ik zal mijn schouders wel onder de Nacht blijven zetten en misschien nemen we er in de toekomst nog een halve marathon bij.”

Burgemeester Norbert De Cuyper verdedigt zijn beslissing door te stellen dat het inzetten van agenten voor enkele tientallen lopers handenvol geld kost. “Wat mij betreft mag de ultraloop blijven bestaan, maar niet meer met dit parcours. Ik wil wel benadrukken dat we 100% achter de Nacht van West-Vlaanderen blijven staan en dat we het evenement opnieuw flink sponsoren.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?