Komaf maken met loopexcuses: zo doe je dat!

Excuses om niet te gaan lopen: ze zijn er in overvloed. Maar je kan ze al even snel weer van de baan vegen!

Na een drukke werkdag kom je moe thuis, de zetel lonkt, er moet nog eten gemaakt worden, de kinderen vragen je aandacht, het regent en het is koud buiten, straks begint je favoriete tv-programma, … Op zo’n moment is élk excuus goed genoeg om niet te ‘moeten’ gaan lopen. Misschien maak jij jezelf ook wel eens schuldig aan een van de volgende ‘loopexcuses’?

1. Het is zo slecht weer!
Sommige lopers gaan op pad in alle weersomstandigheden (#diehard), maar anderen houden niet van sneeuw, regen, wind en koude. Dat mag echter geen excuus zijn om niet te gaan lopen. Want met een degelijke loopoutfit – bij voorkeur in laagjes – ben je goed gewapend tegen slecht weer. En als je het écht niet ziet zitten om je naar buiten te begeven, kan je altijd naar de fitness gaan en sporten op de loopband, de crosstrainer of een indoor corestability-training doen.

2. Ja maar, ik moet op de kinderen letten!
Oké, je moet met je kind van 7 jaar geen looptraining van 10 kilometer of meer doen, maar een stevige wandeling (bv. in het bos: daar valt altijd veel te zien en te beleven!) behoort wél tot de mogelijkheden. Bovendien heeft ook je kind hier superveel deugd van! Een wandeling met je hond kan je dan wél weer omzetten in een looptraining (check zeker eens deze tips om te lopen met je hond). Om maar te zeggen: kinderen (en viervoeters) zijn géén bezwaar om niet te ‘kunnen’ sporten!

3. Ik hou niet van lopen in het donker
In deze tijd van het jaar komen de meeste mensen pas thuis van het werk wanneer het buiten al donker is. Het is begrijpelijk dat je niet zo graag in het donker op pad gaat. Ook hier kan je kiezen voor een home-workout of de fitnesszaal. Of anders moet je proberen om tijdens je middagpauze op het werk te gaan lopen? Vraag aan je baas of dit mogelijk is, misschien is er wel een douche waar je je na het lopen wat kan opfrissen. Steeds meer bedrijven investeren hierin. Lees ook eens onze andere tips om meer te bewegen op het werk.

4. Ik weet niet waar ik moet beginnen…
Je wil graag beginnen lopen: goed plan! Maar het doel dat je voor ogen hebt, lijkt wel een berg waartegen je aan kijkt. Dat is normaal en weet gewoon: alle begin is moeilijk. Het komt er vooral op aan om rustig op te bouwen en geleidelijk vooruitgang te boeken. Geef niet op en gun jezelf de tijd. Ga je te snel, dan loeren blessures om de hoek en verdwijnt je loopplezier. Beperk je ook niet tot dat ene hoofddoel, maar prik in aanloop daarnaartoe meerdere kleine doelen.

5. Ik ben te moe
Je bent de hele dag druk bezig geweest op je werk en als je thuiskomt, stopt het werk niet. De kinderen helpen met hun huiswerk, eten maken, de was en de plas in orde brengen? Het laatste waar je aan denkt, is jezelf nog meer ‘afpeigeren’ door een rondje te gaan lopen. En toch is het bewezen dat sporten net je energiepeil verhoogt. Het kost je wellicht heel veel moeite om je loopkledij aan te trekken en je naar die voordeur te begeven. maar je zal zien: eens je vertrokken bent, denk je niet meer aan die vermoeidheid. Je zal je beter voelen na het sporten en er ook lekkerder van slapen. Double win!

‘Ik doe het echt niet graag’: dat is eigenlijk het enige geldige excuus om niet te moeten lopen. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat je een sport doet waar je geen plezier aan beleeft. Wij kunnen het ons moeilijk voorstellen, want wij vinden lopen sowieso de leukste sport die er is… Maar als jij het écht niet graag doet, is het tijd om een andere sport te zoeken of meer afwisseling brengt in je trainingen. Ga zwemmen, fietsen, wandelen, dansen, … Zorg gewoon dat je er plezier aan beleeft, want daar gaat het uiteindelijk om.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?