Klassieke muziek is ideaal voor lopers

Muziek kan je helpen om langer en harder te lopen. Daarbij heeft niet het populaire dancegenre, maar wel klassieke muziek het meeste effect, concludeert neurowetenschapper Jack Lewis.

Lewis bracht een reeks studies over het onderwerp samen om ze te vergelijken en grondig te onderzoeken. “Energieke, maar niet té snelle klassieke muziek is ideaal om te lopen”, luidt zijn conclusie in The Daily Mail. “Niet alleen verhoogt uptempo muziek snelheid, kracht en uithoudingsvermogen, de relaxerende kwaliteiten van klassieke muziek verlagen ook de hartslag, bloeddruk en stress.”

Volgens onderzoekers is de vierde symfonie van Beethoven hét ideale trainingsnummer. “Klassieke muziek bestaat al veel langer dan alle andere genres. Honderden briljante componisten hebben al die tijd geëxperimenteerd met verschillende soorten stemmingen die ze in de hoofden van de luisteraar kunnen creëren. Binnen dat enorme corpus vind je zeker tonen met hetzelfde tempo als in dansnummers, maar dan met complexere harmonieën en een ingewikkeldere structuur.”

MICHAEL JACKSON ALS OPWARMING

Lewis raadt aan om je muziekkeuze te linken aan je hartslag. “Hoe intensiever de training, hoe sneller de beat. Dat werkt niet alleen motiverend, het geeft je brein ook de opdracht om je lichaam meer energie te geven.”

Tijdens de opwarming (hartslag < 116) kies je best voor Rock with you van Michael Jackson, tot hartslag 140 voor de vierde van Beethoven, tot 180 voor Pass Out van Tinie Tempah en je cooling down doe je best met Heart of Gold van Johnny Cash in je oren.

Lewis raadt voorts aan om niet alleen tijdens, maar ook voor de training al naar muziek te luisteren. “Kies daarbij voor nummers met een sentimentele waarde, die je aan iets herinneren, je motiveren of inspireren. Dat kan een nummer uit je lievelingsfilm zijn of een liedje dat je doet denken aan een leuke vakantie met vrienden. De cortex praemotorius, een onderdeel van de hersenen dat zich bezig houdt met bewegingen, wordt immers gestimuleerd als je mooie muziek hoort.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?