Kiprop maakt het mooie weer in Brussel

De Keniaan Paul Kiprop heeft de 8ste en meest zomerse editie ooit van de Brussels Marathon gewonnen in 2u14:51. In totaal ontving de hoofdstad 11.000 lopers.

Kiprop wordt op het podium geflankeerd door Kosgei en Tonchinski. (foto belga)


De 2.000 marathonlopers gingen om 9u van start in het Jubelpark. De loopomstandigheden waren toen nog ideaal, maar na een tijd werd het puffen en zweten op het golvende parcours in de hoofdstad.

Vier Kenianen legden er van bij het startschot meteen de pees op. Noah Kosgei, Paul Kiprop, Hassan Simatwa en Gilbert Masai legden de eerste kilometer af in 2:50 en namen meteen 100 meter voorsprong op drie landgenoten Vincent Ternet, Tim Stessens en Koen Wilssens en de in ons land wonende Wit-Rus Vlademir Tonchinski. Ternet zou vroeg in de wedstrijd ten val komen op een kasseistrook en liep de wedstrijd niet uit.
 
Het kwartet Kenianen kwam na 10 km door in 30:37. Tonchinski was op dat punt de eerste achtervolger op 2:12, kort gevolgd door Stessens (2:19) en Wilssens (2:37).

Halverwege de wedstrijd stapte Gilbert Masai uit de wedstrijd en hielden we nog drie leiders over. Kosgei, Kiprop en Simatwa kwamen na goed 21 km door in 1u05:44. Tonchinski had daar al 4:34 achterstand, Stessens 5:41 en Wilssens 6:23.

Voor Kiprop ging het vooraan plots te snel. Kosgei en Simatwa losten hun landgenoot en kwamen na 30 km door in 1u33:36. Kiprop volgde daar op een kleine halve minuut. Tonchinski, Stessens en Wilssens waren nog steeds nummer vier, vijf en zes op respectievelijk 6, 7 en 10 minuten.

Kiprop herstelde zich in de finale echter nog op wonderbaarlijke wijze. Hij haalde eerst Simatwa terug bij en 4 km voor de finish nam hij ook leider Kosgei te grazen. Kiprop ging erop en erover en finishte in 2u14:51, met 2:11 voorsprong op Kosgei. Tonchinski snelde uiteindelijk nog naar de derde plaats in 2u21:39. Simatwa werd bij zijn marathondebuut vierde in 2u22:25. Eerste Belg Tim Stessens vervolledigde de top vijf in 2u24:19. Koen Wilssens debuteerde met een zesde plaats in 2u29:12.

Bij de vrouwen was Mariska Dute net als vorig jaar de snelste. De 25-jarige Nederlandse finishte in 3u00:01. Aimee Van Ongevalle (3u13:01) en Marjolein Bil (3u19:41) vervolledigden het podium.

KIPROP: ‘WARMTE HEEFT ME GENEKT’

Paul Kiprop was uiteraard opgetogen dat hij in de laatste 10 kilometer nog van de derde naar de eerste plaats kon lopen. “Ik denk dat ik mijn krachten goed heb ingedeeld. Normaal gezien had ik nog sneller moeten lopen, maar de warmte speelde me parten en mij niet alleen denk ik. En Brussel heeft natuurlijk een erg heuvelachtig parcours, daar had men mij op voorhand al voor gewaarschuwd.”

Tim Stessens: ‘Mijn ontbijt kwam er al snel terug uit’
De Wit-Rus Vlademir Tonchinski, die al een tijd in ons land woont, mocht de bronzen medaille in ontvangst nemen. “Ik had nog een goed eindschot in de benen en zo kon ik in de laatste kilometer de nummer drie nog terugpakken. Ik ben heel tevreden met mijn tijd, zeker gezien het parcours en het weer. Tim Stessens was diep gegaan om de vijfde plaats te bemachtigen: “Na goed 15 km is mijn ontbijt er terug uitgekomen. Daardoor heb ik wel wat tijd verloren, maar ik kon me al snel herpakken. Ondanks het feit dat ik lang alleen heb moeten lopen, kan ik best tevreden zijn met mijn tijd”, aldus de pupil van Rik Ceulemans.

ALEXANDER DIAZ RODRIGUEZ WINT PARTENA RUN CLASSICS

De Brussels Half Marathon was met bijna 7.000 lopers de drukst bezette wedstrijd van de dag. Het feit dat de halve marathon dit jaar bij de mannen een manche van de Partena Run Classics was, zorgde nog voor wat extra spankracht.

Leider Alexander Diaz Rodriguez wist dat bij winst de eindzege in het criterium binnen was. Samen met Benjamin Barbier en de Spanjaard Abdelilah Jadaar liep hij zowat de hele wedstrijd op kop. Barbier probeerde de Bruggeling er op het golvende parcours wel af te krijgen, maar slaagde daar niet in. Diaz Rodriguez maakte het uiteindelijk mooi af in de sprint.

Alexander Diaz Rodriguez: ‘Wou het vandaag al afmaken en dat is gelukt’
“Ik heb echt naar deze wedstrijd toegeleefd”, lachte de Bruggeling na afloop. “Met ook nog Dwars door Hasselt voor de boeg wist ik dat de eindzege me nog moeilijk kon ontglippen, maar ik wou het vandaag al afmaken en dat is gelukt. Volgende week kan ik mijn eindzege nog wat extra glans geven in Limburg. Stress zal ik alvast niet meer hebben. Ik kan lekker ontspannen lopen en dan aan het crossseizoen beginnen.”

Bij de vrouwen was de Japanse Miyuki Sugiura (1u27:59) de snelste over de 21 km, voor de Zweedse Paulina Dejmek (1u31:50) en Sandra Haulait (1u32:03).

VAN DEN BEMPT EN DEJAEGHERE HOUDEN HET SPANNEND

Nog bij de vrouwen waren er op de Knack Weekend Ladies Run punten te verdienen voor het Partena Run Classics-criterium. Leidster Sigrid Van den Bempt haalde het met enkele seconden voorsprong op Veerle Dejaeghere. Imana Truyers vervolledigde het podium. Omdat enkel de vier beste resultaten meetellen voor het klassement van de Run Classics, moet Van den Bempt Dejaeghere naast zich dulden. Wie volgend weekend wint in Dwars door Hasselt, steekt dus de eindzege op zak.

Sigrid Van den Bempt: ‘Ik vrees dat Dejaeghere in Hasselt de leiding overpakt’
“Ik had niet verwacht dat ik hier kon winnen”, pufte Van den Bempt meteen na de aankomst. “Ik blijf wel op één in het tussenklassement, maar ik vrees dat ik de leiding zal moeten afstaan aan Veerle als zij in Hasselt aan de start komt. De wedstrijd over 15 km daar ligt haar beter, maar we zullen wel zien wat het wordt.”

Verder was er ook nog de MiniMarathon over vier kilometer die gewonnen werd door de in België studerende Brit Euan Campbell. Ook de allerkleinste sportievelingen kwamen aan hun trekken op de Chiquita Kids Run. Zij vertrokken ter hoogte van het Parlement voor een tocht van één kilometer richting Grote Markt, waar ze door de talrijk opgekomen toeschouwers een warm onthaal kregen.


Brussels Marathon
Mannen:
1. Paul Kiprop in 2u14:51
2. Noah Kosgei in 2u17:02
3. Vlademir Tonchinski in 2u21:39

Vrouwen:
1. Mariska Dute in 3u00:01
2. Aimee Van Ongevalle in 3u13:01
3. Marjolein Bil in 3u19:41

Brussels Half Marathon
Mannen:
1. Alexander Diaz Rodriguez in 1u08:36
2. Benjamin Barbier in 1u08:40
3. Abdelilah Jadaar in 1u09:34

Vrouwen:
1. Miyuki Sugiura in 1u27:59
2. Paulina Dejmek in 1u31:50
3. Sandra Haulait in 1u32:03

Mini-Marathon (4 km)
Mannen:
1. Euan Campbell in 12:41
2. Marc Henrion in 12:52
3. Ismael Louaret in 13:03

Knack Weekend Ladies Run (4 km)
Vrouwen:
1. Sigrid Vanden Bempt in 12:36
2. Veerle Dejaeghere in 12:43
3. Imana Truyers in 13:29

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?