Kiplagat wint Belfius Brussels Marathon in op één na beste tijd

Stephen Kiplagat heeft de Belfius Brussels Marathon gewonnen. De Keniaan won in 2 uur 11 minuten en 43 seconden, de tweede snelste tijd ooit. Zijn landgenoten Eric Kering en Julius Tarus zorgden voor het snelste podium. David Stevens was de beste Belg in 2:36:28. Bij de vrouwen ging de zege naar Christelle Lemaire.

Brussel verwelkomde zondag meer dan 13.000 lopers uit 65 landen voor 14de editie van de Belfius Brussels Marathon & Half Marathon. De halve marathon was met meer dan 8.000 deelnemers de populairste afstand. Zo’n 1.800 lopers waagden zich aan de volledige afstand. Klokslag om 9 uur werd in het Jubelpark de start gegeven. Daarna ging het via de Belliardstraat, het Park van Tervuren en de Grote Markt richting de Beurs, waar na 42,195 kilometer de aankomst lag.

KENIA DOMINEERT MET SNELSTE PODIUM

Van bij de start werd de wedstrijd gedomineerd door een trio Kenianen. Titelverdediger Eric Kering, Stephen Kiplagat en hun haas Julius Tarus bepaalden meteen het tempo. Halfweg kwam het drietal door na 1:07:12.

De uitstekende weersomstandigheden zorgden voor een razendsnel tweede deel van de wedstrijd. Na 35 kilometer pakte Kiplagat uit met een versnelling en liet hij Kering achter. De 31-jarige Kiplagat bereikte de finish na 2:11:43 en kwam daarmee slechts zeven seconden tekort voor het wedstrijdrecord op de Belfius Brussels Marathon. “Een fantastische tijd”, glunderde de winnaar. “Ik heb echt genoten van deze wedstrijd.”

Uittredend winnaar Kering liet de klok stoppen na 2:14:09 en dook daarmee bijna drie minuten onder zijn winnende tijd van 2016. “Met deze tijd kan ik met een tevreden gevoel het podium op.” Gangmaker Tarus besloot de wedstrijd uit te lopen en bereikte de aankomst na 2:17:03. Goed voor het snelste podium in de geschiedenis van de Belfius Brussels Marathon.

STEVENS BESTE BELG

David Stevens kroonde zich in de Europese hoofdstad tot beste landgenoot. De Brusselse Gentenaar, die twaalf jaar lang verantwoordelijk was voor de politie-escorte op de fiets tijdens de Brusselse loopwedstrijd, zette in zijn allereerste marathon een tijd neer van 2:36:28, met dank aan zijn ‘luxehazen’ Stijn Garain en Abdelhadi El Hachimi. De overwinning bij de vrouwen was voor Christelle Lemaire (3:10:41) voor Annelore Salens (3:13:06) en de Spaanse Pila Mahamud Isidori (3:21:03).

Groot-Brittannië domineerde de andere afstanden met winst op de halve marathon bij de mannen en zeges op de vijf kilometer bij de mannen én vrouwen. De halve marathon bij de mannen was een prooi voor Josh Bull (1:08:06). Hij haalde het voor de Belgen François Clais (1:08:59) en Pierre Batty (1:11:16). Sophie Hardy (1:18:45) was de snelste vrouw op de Belfius Brussels Half Marathon. Tom Bell (13:02) en Sophie Smith (13:55) schreven de vijf kilometer bij op hun palmares. De Chiquita Kids Run mocht ruim duizend jonge lopers verwelkomen, die in het Brusselse Jubelpark één kilometer liepen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?