Kinderen van nu lopen veel trager dan hun opa’s destijds

Enkele specialisten trekken aan de alarmbel als het gaat om de fysieke toestand van de jeugd. En ze staven dat met cijfersmateriaal.

Het was de Franse krant Le Monde die de gegevens van liefst 177 onderzoeken bestudeerde. Telkens stonden in die studies de fysieke capaciteiten van kinderen tussen de 9 en 17 centraal. De conclusie was opvallend: de doelgroep die onder het vergrootglas gehouden werd, loopt de 800 meter gemiddeld in 4 minuten. Dat is liefst één minuut trager dan hun leeftijdsgenoten in 1970. Dus ja, in dit geval kunnen veel opa’s tegen hun kleinkinderen zeggen: “Vroeger was het beter.” Enfin, toch zeker sneller. Dat de kinderen nu trager lopen is op zich natuurlijk niet erg. Het probleem ligt hem in het feit dat die tragere tijden vooral te wijten zijn aan een gebrek aan beweging.

Specialisten wijzen op het gebrek aan beweging na school als een van de oorzaken. Die tijd wordt steeds meer ingepalmd door tablets en spelcomputers. Al kan het ook op school beter. Daarom doen in ons land al meer dan 700 scholen mee aan het One Mile a Day-programma, waarbij kinderen dagelijks 1,6 kilometer lopen tijdens de lesuren. Een stap in de goede richting!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?