Kinderen lopen 15% trager dan hun ouders

Jongeren van vandaag hebben 15% minder uithouding dan hun ouders op dezelfde leeftijd. De jeugd moet dringend gaan bewegen, of de ziekteverzekering komt in de problemen.

De alarmerende cijfers komen uit een internationaal onderzoek dat werd voorgesteld op het jaarcongres van de Amerikaanse Hartvereniging. De onderzoekers combineerden 50 onderzoeken uit de laatste 50 jaar, die samen meer dan 25 miljoen kinderen tussen negen en zeventien jaar hadden getest, in 28 landen over de hele wereld. Er werd geen spurtprestaties vergeleken, maar volgehouden inspanningen van vijf minuten tot een kwartier over afstanden van achthonderd meter tot drie kilometer.

Uit het onderzoek blijkt dat het uithoudingsvermogen van de jeugd per decennium met pakweg 5% daalt, in het ene land al wat minder en in de VS al wat meer. Over een mijl doen kinderen nu anderhalve minuut langer dan hun ouders indertijd.

ZITTEND GAT

De oorzaak van het probleem is het feit dat kinderen vandaag vetter zijn dan hun ouders en dat we zo sedentair geworden zijn. “We leven in een omgeving die toxisch is voor lichaamsbeweging, en onze kinderen betalen de prijs”, zegt onderzoeksleider Grant Tomkinson in De Standaard. “Wie in zijn jeugd minder fit is, loopt meer kans op hartziekten en zwakkere botten later in zijn leven”, waarschuwt hij nog.

Het probleem zit vooral in de westerse landen, al zou in Europa, Australië en Nieuw-Zeeland de achteruitgang de jongste jaren wel afvlakken. Ook Zuid-Korea, Hongkong en China, waar de westerse leef- en eetgewoonten snel oprukken, delen in de klappen. In China zijn mannelijke universiteitsstudenten nu 14 tot 15 seconden trager over de kilometer dan tien jaar geleden. En de vrouwen lieten 12 seconden liggen op de achthonderd meter, zo blijkt uit cijfers van het Chinese ministerie van Onderwijs uit 2010.

RECREATIEF SPORTEN STIMULEREN

Om dit probleem op te lossen moeten kinderen volgens Tomkinson ten minste een uur per dag hun spieren gebruiken bij activiteiten als lopen, zwemmen of fietsen. Dat mag over de dag gespreid zijn, maar het moet wel intensief genoeg zijn dat je ervan gaat zweten.

Inspanningsfysioloog Jan Bourgeois van de UGent beaamt dat. “Een mens is niet gemaakt om stil te zitten”, zegt hij in De Standaard. De jeugd gaat moéten bewegen, of de ziekteverzekering komt geheid in de problemen.”

Cardiooloog Hein Heidbüchel (UZ Leuven) waarschuwt wel voor het andere uiterste. “Sportclubs zijn vaak te veel op competitie gericht, waardoor veel kinderen afhaken. We moeten het recreatief sporten stimuleren.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?