Keniaanse marathonlopers lopen verloren en worden gediskwalifceerd

Elijah Mwangangi Saolo en Luke Kibet leken zondag onder hun tweetjes te zullen uitmaken wie de Quad Cities Marathon in het Amerikaanse Moline (Illinois) zou winnen, maar toen liep het mis ...

Saolo en Kibet hadden een ruime voorsprong op de rest van het deelnemersveld toen een vrijwilliger van de organisatie onbedoeld alles in de war stuurde. De Kenianen volgden op een kruispunt de fietsende vrijwilliger en sloegen daardoor een stukje van het officiële parcours over.

Wedstrijdleider Joe Moreno moest kort voor de finish aan Saolo en Kibet meedelen dat ze door de wegvergissing gediskwalificeerd werden. De zege werd daardoor in de schoot geworpen van Tyler Pence. De 28-jarige Amerikaan won de marathon in 2 uur, 15 minuten en 6 seconden.

“Het was volgens mij vrij duidelijk hoe het parcours liep, dus ik begrijp niet goed wat er is misgegaan”, vertelde Pence na afloop aan de Quad-City Times. “Ik heb alles zien gebeuren, maar ik ben niet als een gek beginnen roepen. Dat is mijn job niet.” Pence stak dankzij zijn zege 3000 dollar (2588 euro) op zak.

Ook Moreno zei dat de te volgen weg goed aangeduid was en dat alle elitelopers daags voor de wedstrijd de kans gekregen hebben om het parcours grondig te verkennen. “Maar ik wil niet dat dit een totaal debacle voor Saolo en Kibet wordt en denk na over een compensatie. Als wedstrijdleider voel ik me toch wel verantwoordelijk.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?