Kedebe het snelst in Londen

Tsegaye Kedebe heeft de marathon van Londen gewonnen. De Ethiopiër was ruim een minuut sneller dan de Keniaan Emmanuel Mutai. Bij de vrouwen won Liliya Shobukova, die ook de beste wereldjaarprestatie neerzette.

Shobukova zette beste wereldjaarprestatie neer. (foto belga)
Tsegaye Kedebe finishte in 2 uur, 5 minuten en 19 seconden. Dat is de derde beste tijd in de dertigjarige geschiedenis van de Londense marathon. Winnaar van de vorige editie Sammy Wanjiru moest na 27 kilometer afhaken omwille van knieproblemen. De Marokkaan Joaurd Gharib werd derde.

Kedebe, die in zijn eerste deelname vorig jaar al meteen tweede eindigde, was amper 9 seconden verwijderd van een absoluut record. Zijn overwinning betekent ook het einde van de Keniaanse overmacht in de vorige zes edities.

In tegenstelling tot vorig jaar, toen hij het in de laatste meters moest afleggen van Wanjiru, kwam Kedebe dit keer onbedreigd over de finishlijn.  

“Vorig jaar eindigde ik tweede, dus voelt het goed om dit jaar te winnen”, vertelde Kedebe. “Volgend jaar hoop ik de marathon in 2 uur en 4 minuten af te leggen. Ik dacht dat ik het plaatselijke record kon breken, maar de regen bemoeilijkte de zaken”, aldus Kedebe.

Bij de vrouwen was Liliya Shobukhova de snelste. De 32-jarige Russische zette de beste wereldjaarprestatie neer. Ze was sneller dan haar landgenote Inga Abitova (2u22:18) en de Ethiopische Aselefech Mergia (2u22:37).

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?