Kathrine Switzer: ‘Vrouwen komen eraan!’

Volgens looppionier Kathrine Switzer breekt er voor de vrouwen een nieuw looptijdperk aan. "Mannen lopen al 3.000 jaar, vrouwen nog maar 40 jaar. We zijn aan een inhaalrace bezig!", klinkt het.

“We zijn nog maar net begonnen met lopen”, was het antwoord van Switzer op de vraag van RunnersLife wat het vrouwenlopen nog kan bereiken in de toekomst. Ze denkt dat vrouwen vooral sterker zullen worden in ultralopen. “De sport is aan het veranderen en omvat tegenwoordig zeer lange afstanden en andere combinaties met vrouwelijke sterktes, zoals flexibiliteit en evenwicht. Zo breekt er voor ons een nieuw tijdperk aan.”

Switzer is vooral bekend door haar deelname aan de Boston Marathon in 1967, hoewel dat toen voor vrouwen nog verboden was. Een official probeerde haar toen letterlijk uit de wedstrijd te duwen, een beeld dat de hele wereld zou rondgaan. Toch had haar inzet voor meer competitieve mogelijkheden voor vrouwen in de daaropvolgende jaren een grotere impact dan haar deelname in Boston.

Zo organiseerde Switzer een reeks loopwedstrijden om de aandacht te vestigen op het toevoegen van de vrouwenmarathon aan de kalender van de Olympische Spelen. Dat gebeurde uiteindelijk in 1984. “Vanaf dat moment kon de hele wereld zien waartoe vrouwen in staat zijn”, zegt Switzer.

Volgens de Amerikaanse grondlegster van de Ladies Runs heeft het vrouwenlopen wel nog een lange weg af te leggen. “We moeten nu eerst opportuniteiten scheppen voor de vele onderdrukte vrouwen in Afrika, Zuid-Amerika en het Midden Oosten. Talent is er immers overal. Het moet alleen een kans krijgen.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?