Karel Sabbe loopt Fastest Known Time aan Belgische kust

Sabbe voegt een een vijfde (!) FKT toe aan zijn indrukwekkend looppalmares.
Dat Karel Sabbe een uitzonderlijk looptalent is, bewees hij in het verleden al meermaals. Zo bleef hij als laatste over in de mythische Barkley Marathons in 2019 en verbeterde hij de records op de Pacific Crest Trail (4270 km in 52 dagen) en Appalachian Trail (3500 km in 41 dagen). Recenter kroonde hij zich na 500 km ook tot wereldkampioen ultralopen tijdens de Big Dog’s Backyard Ultra. Enkele dagen geleden maakte hij opnieuw naam door de Fastest Known Time (snelste tijd) neer te zetten op de GR 5A Kustroute. 
Nu Sabbe vorig weekend niet kon deelnemen (wegens de huidige reisbeperkingen) aan de Barkley Marathons in Tennessee, ging hij dan maar zelf een ultra-uitdaging aan. Hij koos voor de GR 5A Kustroute: een traject van 59 km van Wenduine tot De Panne. Deze Kustroute behoort tot de ‘GR 5A, Wandelronde van Vlaanderen’, een aftakking van de iconische GR 5, die de Noordzee met de Middellandse Zee verbindt. De Kustroute wordt op de website van Grote Routepaden omschreven als een ‘unieke route langs zee en strand, over ‘berg en dal’ in de duinen en door schitterende natuurgebieden’. 
De tijd die Sabbe moest verbeteren was 5u45′ – op naam van Anton Vanhee. Sabbe verbeterde die tijd met bijna een halfuur en finishte de Kustroute in 5u17′. “Ik begon iets voor de middag te lopen”, blikt Sabbe terug op de website van fastestknowntime.com. “Het was een koude, regenachtige dag met veel wind. Gelukkig kwam die wind van opzij, zodat ik niet de hele tijd wind op kop had.” Doordat een van de bruggen die hij over moest omhoog stond voor het doorlaten van de boten, verloor hij een 10-tal minuten. Toch slaagde hij – ondanks het oponthoud – erin om de snelste tijd te lopen, al mocht het voor Sabbe zelf nog iets straffer: “Als de brug niet omhoog stond, had ik misschien wel geprobeerd om onder de 5 uur te duiken … ”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?