Karel Sabbe legt uit wat je moet doen als je oog in komt te staan met een beer

Karel Sabbe is een dikke week terug in het land na zijn avonturen in de Verenigde Staten, waar hij eind augustus een nieuwe FKT (Fastest Known Time) vestigde op de Pacific Crest Trail. Woensdagavond mocht de ultraloper daarover komen vertellen in 'Amai zeg wauw', de talkshow van Otto-Jan Ham op VRT 1. Sabbe had het onder andere over zijn ontmoeting met een zwarte beer ...

46 dagen, 12 uren en 50 minuten. Dat is de recordtijd waarin Sabbe de Pacific Crest Trail aflegde, goed voor ongeveer 94 loopkilometers per dag. Onderweg kreeg de ultrasportieve tandarts uit Ronse te maken met bosbranden en … beren.

“Beren zijn altijd een beetje verschieten”, vertelde Sabbe bij Otto-Jan Ham. De interviewer was zichtbaar onder de indruk, maar Sabbe relativeerde het gevaar. “Het ging in mijn geval om zwarte beren. Een grizzlybeer is van een ander niveau (lees: is veel gevaarlijker, nvdr)”, aldus Sabbe.

“Bij een zwarte beer is het kwestie van te laten horen dat je er bent, je moet ervoor zorgen dat hij niet schrikt van je aanwezigheid. En hopen hopen dat er geen kleintjes links van het pad zijn terwijl de mama zich rechts bevindt”, aldus Sabbe. “Meestal lopen ze gewoon weg, zij hebben geen zaken met mensen. Het is vooral als ze je niet verwachten en je plots op 10 meter van hen staat dat ze in het defensief kunnen gaan.”

Otto-Jan Ham wilde ook nog weten hoe je een beer laat horen dat je er bent. “Ik roep gewoon luid ‘hallo beer'”, was het droge antwoord van Sabbe.

Het volledige interview met Karel Sabbe, waarin hij ook nog uitgebreid verteld over andere ultraloopavonturen, kan je bekijken op VRT Max (van +/- 30:15 tot +/- 38:45).

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?