Kankerpatiënt stapt marathon op laatste dag van chemo

De 13-jarige kankerpatiënt Joey Belles stapte tijdens zijn chemokuur elke dag z'n rondjes op de verpleegafdeling. Als slot van zijn behandeling legde hij een volledige marathon af!

In juni 2019 werd bij de 13-jarige Joey Belles uit Texas (Verenigde Staten) een zeldzame hersentumor vastgesteld. Hij werd onmiddellijk geopereerd en er werd een chemokuur opgestart. Sindsdien bracht hij het grootste deel van zijn tijd door in het Cook Children’s Medical Center in Fort Worth, Texas. Zijn artsen en kinesisten moedigden hem aan om elke dag uit bed te komen en indien mogelijk wat te bewegen, hoe moe hij zich ook voelde.

Joey begon mee te doen met het ‘Miles in Motion’ programma. Hiermee wil het ziekenhuis de patiënten stimuleren om actief te blijven door te wandelen/stappen of te fietsen, want beweging draagt bij tot hun herstel en genezing. Door te bewegen kunnen ze een beloning verdienen. Eén mijl stappen (= 24 rondjes in de verpleegeenheid) levert bijvoorbeeld een armbandje op, en tien mijl een cadeaubon.

In het begin van zijn behandeling wandelde Joey enkele rondjes per keer, zeer rustig en met zijn infuuspaal naast hem. “Ik voelde me geweldig tijdens het stappen! Het gaf me het gevoel dat alles weer even ‘normaal’ was, dat ik niet in een chemokuur zat,” vertelt hij. Hij begon daarom steeds verder te stappen, tot hij aan 32 rondjes per keer zat, bijna een marathon! Het ziekenhuispersoneel stond versteld en ze besloten om iets speciaals te doen om zijn prestatie en positieve ingesteldheid in de bloemetjes te zetten. Ze ‘organiseerden’ een volledige marathon in de verpleegafdeling op de laatste dag van zijn chemokuur, gevolgd door een feestje.

Eind februari was het zover en stapte Joey maar liefst 629 rondjes! Hij werd luidkeels aangemoedigd door tal van verplegers en artsen. Aan de finish kreeg hij een medaille die het ziekenhuispersoneel speciaal had laten maken, met zijn naam erop. “Zoveel mensen die voor me supporterden: het was ronduit fantastisch. Een dag die ik nooit meer ga vergeten!” aldus een dolgelukkige Joey. Bekijk zeker eens het filmpje hieronder!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?