Kan je voldoende eiwitten innemen als je geen vlees of vis eet?

Heb je vlees en vis nodig om op een gezonde manier te kunnen sporten? Diëtiste Evelyne Coppens van Energy Lab zet alle aandachtspunten op een rijtje.

Eiwitten of proteïnen zijn de bouwstoffen van ons lichaam en in het bijzonder van onze spieren. Die zitten in een continue proces van opbouw en afbraak. Na een training kan deze spierafbraak erg uitgesproken zijn. Opdat ze goed kunnen herstellen en (her)opgebouwd worden, moet er dagelijks voldoende aanvoer zijn van proteïnen uit onze voeding. Een stevig huis bouwen doe je ook niet met onvoldoende bakstenen! Door de hogere dagelijkse belasting op de spieren is de eiwitbehoefte van atleten iets hoger dan die van de gemiddelde bevolking.

Eiwitbehoefte per kg lichaamsgewicht
Sedentair persoon 0,8 gram
Recreatieve sporter 1 gram
Krachttraining met als doel toename spiermassa 1,6 – 1,7 gram
Duurtraining 1,2 -1,7 gram afhankelijk van de intensiteit en het volume van de training

Van alle voedingsmiddelen bevatten vlees en vis veruit de meeste eiwitten. Kunnen sporters dan wel zonder? Het antwoord is duidelijk: ja. Zowel wetenschappelijke studies als de praktijk tonen aan dat het mogelijk is om voldoende eiwitten op te nemen zonder vlees of vis, zelfs in de topsport.

Andere mogelijke eiwitbronnen

Eiwitten per 100 gram (gemiddeld)
Dierlijk
Magere melk 3,5 gram
Volle melk 3,3 gram
Magere yoghurt 4,5 gram
Volle yoghurt 3,8 gram
Magere platte kaas 8 gram
Jonge kaas 25 – 30 gram (1 snede = 8-10 gram eiwit)
Kippenei 13 gram (1 ei = 6.5 gram eiwit)
Plantaardig
Peulvruchten (gekookt) 8 gram
Noten 15 -20 gram (met uitzondering van kokosnoot dat slechts 3 gram eiwit bevat)
Zaden 20 gram
Tofu/tempeh 12 gram
Quorn 14 gram
Seitan 25 gram
Quinoa / volkoren pasta (ongekookt) 14 gram

Ter vergelijking: vlees en vis bevatten gemiddeld 20 gram eiwit per 100 gram. Magere zuivelproducten bevatten per 100 gram meer eiwit (en meer calcium) dan hun volle varianten. Het lage vetgehalte is uiteraard ook interessant voor atleten die hun vetpercentage onder controle moeten houden.

Toch kun je vlees of vis niet zomaar gewoon weglaten. Plantaardige eiwitten zijn namelijk niet dezelfde als dierlijke eiwitten. Eiwitten bestaan zelf nog uit verschillende bouwstenen, aminozuren genaamd. Sommige van die aminozuren kan ons lichaam niet zelf aanmaken en moeten we uit ons voedsel halen; dat zijn essentiële aminozuren. Dierlijke eiwitten bevatten al die essentiële aminozuren in de juiste verhoudingen. Plantaardige eiwitten met uitzondering van soja-eiwitten niet. Bovendien worden plantaardige eiwitten minder goed verteerd, waardoor de aminozuren minder goed worden opgenomen. Veganisten eten zuiver plantaardig en worden daarom aangeraden dagelijks 10% meer eiwitten in te nemen.

Om eiwitten uit vlees of vis volwaardig te vervangen, moeten verschillende plantaardige eiwitbronnen dagelijks in voldoende mate gecombineerd worden met elkaar of met melkproducten en eieren. Goede combinaties zijn …

* Granen en peulvruchten
* Granen en zuivel
* Granen en groenten
* Tarwe en ei
* Tarwe en kaas
* Haver en noten
* Mais en zuivel
* Peulvruchten en ei

Naast eiwitten bevatten vlees en vis ook andere belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer, vitamine B12 en vitamine D (vette vis). Sommige vegetariërs vermijden ook melkproducten, eieren of alle dierlijke producten (veganisme) waardoor het risico op tekorten, onder meer op calcium, vergroot. Vegetarische atleten met twijfels of ze wel voldoende voedingsstoffen opnemen, kunnen zich best goed laten begeleiden door een (sport)diëtist.

In samenwerking met Energy Lab

Klik hier voor meer voedingstips

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?