Kan je niet van dessertjes afblijven? Het is de schuld van je brein!

Wetenschappers van de Universiteit van Texas in El Paso hebben achterhaald waarom het zo moeilijk is om van dessertjes af te blijven, zelfs nadat je al genoeg gegeten hebt. Het is allemaal de schuld van je brein!

Niks mis met af en toe te smullen van een dessertje of tussendoortje. Moet kunnen, zelfs als je aan het trainen bent voor een grote loopuitdaging. Maar zoals met quasi alles in het leven: doe het met mate! En dat is vaak nu net het probleem. Ook al heb je na een stevige, voedzame maaltijd een voldaan gevoel … toch kan je niet weerstaan aan een zoete lekkernij als toetje.

Troost je, je kan er niks aan doen. Professor Sergio Iñiguez van de Universiteit van Texas heeft onlangs het wetenschappelijke bewijs hiervoor geleverd. Het gebeurt allemaal in je hersenen, meer bepaald in de ‘infralimbische cortex’. Dat gebied speelt een cruciale rol bij het aanleren van gedrag om voedsel te zoeken en het jezelf toe te dienen.

Iñiguez en zijn team deden een proef met ratten – de diertjes kregen na hun ‘gewone’ maal ook nog allerhande ‘snacks’ voorgeschoteld – en stelden vast dat wanneer de neuronen in hun infralimbische cortex werden uitgeschakeld de ratten zich niet langer ‘bezondigden’ aan overmatig eetgedrag.

DOORBRAAK IN STRIJD TEGEN OBESITAS

Vermits ook mensen de neiging hebben om ondanks het ontbreken van een hongergevoel te veel te eten als hen allerlei lekkers wordt aangeboden, menen de wetenschappers nu experimentele tools in handen te hebben om op lange termijn ook mensen te kunnen helpen bij het weerstaan aan ‘overbodige’ dessertjes en tussendoortjes.

Als een ingreep op de infralimbische cortex ook bij mensen mogelijk zou worden, zou dit een doorbraak kunnen betekenen in de wereldwijde obesitasproblematiek. Al is en blijft de belangrijkste – en door de Wereldgezondheidsorganisatie ondersteunde – aanbeveling nog altijd om minstens 30 minuten per dag te bewegen. Let’s move!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?