Kan een nieuw pilletje je loopschoenen vervangen?

Dat bewegen goed is voor lichaam en geest is al lang bekend. Neurowetenschapers van de University of California hebben nu ook het eiwit ontdekt dat medeverantwoordelijk is voor die positieve effecten van lichaamsbeweging op de hersenen. Nemen we binnenkort allemaal een eiwitpil in plaats van te gaan lopen?

In het onderzoek van de University of California, dat gepubliceerd werd in het gerenommeerde Amerikaanse wetenschappelijke magazine Sciene, wordt het in de lever geproduceerde Gpld1 genoemd als het eiwit dat in verband gebracht kan worden met de positieve effecten van regelmatige lichaamsbeweging op ons brein. 

De wetenschappers dienden het eiwit toe bij ‘niet-actieve’ muizen en stelden vast dat die na enkele weken een fitter brein ontwikkelden, te vergelijken met het brein van muizen die wel gestimuleerd werden tot geregelde lichamelijke beweging en op die manier van nature Gpld1 aanmaken. Na fysieke inspanning komt het eiwit in het bloed terecht.

Uit ander onderzoek bleek al dat Gpld1 in verhoogde concentraties aanwezig is in het bloed van fysiek actieve ouderen. Volgens de onderzoekers van de University of California moet het mogelijk zijn om – bijvoorbeeld via een pil – het eiwit toe te dienen aan oudere mensen die lichamelijk niet meer zo goed uit de voeten kunnen. Dankzij de eiwitpil zou ook hun brein er merkelijk op vooruit kunnen gaan.

Gaan we dan binnenkort allemaal in onze luie zetel blijven zitten en onze loopschoenen stof laten vergaren terwijl we zo’n pil tot ons nemen? “Nee, een eventuele behandeling met het eiwit mag regelmatig bewegen niet vervangen”, waarschuwt Guillén Fernandez, hoogleraar cognitieve neurowetenschappen aan het Radboud Universiteit Medical Centre Nijmegen, in het wetenschapsmagazine Eos.

“De gunstige effecten van bewegen zullen altijd groter zijn. Denk aan de toevoer van meer zuurstof, een verbeterde bloedcirculatie of een toename in welbevinden omdat bewegen vaak leuk is. En bovendien weten we nog niet welke effecten zo’n behandeling op het geheugen van mensen heeft en zijn de langetermijneffecten niet onderzocht”, aldus Fernandez.

We blijven dus best gewoon met z’n allen lopen, keep moving!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?