Kan dit (pikante) voedingsmiddel je sportprestatie verbeteren?

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat capsaïcine, een stofje dat je terugvindt in chilipepers, je voordelen kan opleveren op fysiek vlak.

Hou jij wel van een pikante toets in je gerechten? Goed nieuws, want chilipeper kan weleens meer doen dan enkel smaak aan je gerecht toevoegen. Het wetenschapstijdschrift The International Journal of Sports Physiology and Performance publiceerde eerder een artikel over het effect van capsaïcinoïden op de sportprestatie. Uit de review blijkt dat deze capsaïcinoïden, de samenstelling die chilipepers hun pikante toets geeft, de prestatie tijdens het sporten kunnen verbeteren.

Perceptie van vermoeidheid

Meerdere studies hebben aangetoond dat capsaïcine pijn vermindert en ontstekingsremmende eigenschappen bevat. Ook gaat capsaïcine het vermoeidheidsgevoel tegen en reguleert het PGC-1α van de skeletspieren, wat ook de sportprestatie zou verbeteren

Chilipepers zorgen er natuurlijk niet op zich voor dat je minder snel moe wordt, maar ze kunnen wel je perceptie van vermoeidheid veranderen. Wanneer je een chilipeper eet, activeert de capsaïcine receptoren in je mond, buik en bloed die je lichaamstemperatuur reguleren. Hoe meer capsaïcine je eet, hoe ongevoeliger je zenuwcellen worden voor de hitte, én hoe ongevoeliger je lichaam wordt voor andere types pijn, zoals vermoeidheid tijdens het sporten.

Voedingsstrategie

Er is meer onderzoek nodig om de conclusies uit eerdere studies te bevestigen, maar het beschikbare materiaal uit de bestaande studies hierover suggeren wel dat capsaïcinoïden onderdeel kunnen zijn van een doeltreffende voedingsstrategie om de sportprestatie te verbeteren.

Conclusie: als je al fan bent van pikant eten, blijf gerust wat pit aan je maaltijden toevoegen om er mogelijke voordelen voor je prestatie uit te halen. Geen fan? Probeer je tolerantie voor pikant eten wat te verhogen. Je weet maar nooit dat je – door simpelweg wat extra peper in je maaltijden te verwerken – je toch wat seconden afdoet van je persoonlijke record ….

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?