Kaas en rode wijn zijn goed voor je hersenen (onderzoek)

Regelmatig kaas en rode wijn nuttigen, helpt tegen cognitieve achteruitgang.
Dat blijkt uit een recent Brits onderzoek, waarbij meer dan 1700 mensen (tussen de 46 en 77 jaar oud) onderzocht werden om het effect van bepaalde voedingsmiddelen op het brein na te gaan. De deelnemers aan de studie moesten gedurende vier jaar een vragenlijst invullen over hun voedingspatroon, waarbij ze aangaven hoe vaak ze bepaalde producten (van salades en vette vis tot koffie, rode wijn en kaas) aten of dronken. Ook moesten ze meerdere keren een intelligentietest invullen die hun geheugen, concentratie en denkvermogen testte. 
Wat bleek? Rode wijn en kaas – producten die we eerder als ‘ongezond’ bestempelen – zouden de cognitieve achteruitgang tegengaan. Kaas was het effectiefste voedingsmiddel om het brein tegen ouderdom te beschermen. Hoewel dit geen reden is om nu onbeperkt kaas en wijn te nuttigen (alles met mate!), toont het onderzoek wel aan dat simpele veranderingen aan iemands voedingspatroon het brein op significante manieren kunnen helpen. 
Effectief tegen Alzheimer 
De studie werd gepubliceerd in The Journal of Alzheimer’s Disease. De auteurs van de studie suggereren dat de consumptie van kaas en wijn mensen kan beschermen tegen de symptomen van Alzheimer (het meest voorkomende type van dementie of geheugenverlies), afhankelijk van andere genetische factoren. “We zijn aangenaam verrast dat deze twee producten goed zouden zijn voor de hersenen. Vooral tijdens de coronacrisis, waarin we toch vaker naar een glas wijn grijpen, is deze bevinding een fijn gegeven”, aldus de onderzoekers.
Let wel: te veel alcohol en vetrijke voeding is schadelijk voor de gezondheid en heeft natuurlijk een averechts effect. Zoals veel wetenschappelijke studies is verder onderzoek nodig, maar voel je vooral niet schuldig als je af en toe eens geniet van een goed stukje kaas en glas wijn. Je helpt er misschien wel je brein mee …

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?