Jouw perfecte match: zo vind je de juiste sportbeha

Voor vrouwelijke lopers is een goede sportbeha vinden nagenoeg vergelijkbaar aan het vinden van de juiste schoenen. Als je beha comfortabel en juist zit, zal je beter lopen en vermijd je pijn aan je nek, borst en rug.

Het belang van een goede sportbeha is niet te onderschatten. Toch zijn er heel wat vrouwelijke sporters te weinig geïnformeerd over het belang ervan en weten ze niet hoe een ‘juist’ model te kiezen. Voor het zomernummer van RunningBE magazine gingen we te rade bij Natasja Vansteenkiste, aankoopverantwoordelijke én sportbeha-experte bij loopspeciaalzaak Runners’ lab

DE PERFECTE MATCH

Veel dames dragen de verkeerde maat, omdat ze ervan uitgaan dat hun standaard lingeriemaat dezelfde is als die voor een sportbeha. Natasja verduidelijkt: “Een normale beha mag rondom iets losser zitten. Bij een sportbeha is het net omgekeerd: de band onder de borsten moet stevig en breed zijn en perfect aansluiten om de borsten goed te ondersteunen. Idealiter zijn de schouderbanden breed en zacht en het liefst ook een beetje gebult, zodat ze niet in de schouders snijden. Voor een rustige yogavorm zijn ultradunne bandjes misschien geschikt, maar bij het lopen doe je je borsten daar geen plezier mee.”

“In vergelijking met de borstband mogen de schouderbanden wel wat losser zijn. Span je die te hard aan – zeker bij een grotere cupmaat – dan vormt er zich na een tijdje een put in je schouders, die voor zo veel spanning zorgt dat je er hoogstwaarschijnlijk nek- en rugpijn van krijgt. Bij rechte schouderbanden heb je vaak de mogelijkheid om de banden op de rug samen te brengen met een haakje. Het grote voordeel van gekruiste schouderbanden is dat ze niet alleen onderaan, maar ook aan de zijkant steun geven, wat ervoor zorgt dat de borsten nog steviger verpakt zitten. De ondersteuning wordt op die manier over de volledige borststreek verdeeld en ontlast de schouders. De keerzijde is dat het voor dames met een grote cupmaat niet eenvoudig is om zulke beha’s met een gekruiste rug aan te trekken.”

Meer tips om jouw ‘perfecte match’ te vinden en in alle comfort je sportsessies af te werken, lees je in het zomernummer van runningBE magazine. Nu in de winkel, webshop of lees het artikel hier digitaal

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.