Jordy liep dit jaar 8 marathons: “Met de marathon van Sevilla heb ik de waarde van de marathon herontdekt”

Jordy Costermans mag met trots terugblikken op zijn loopjaar. In 2023 liep hij liefst acht marathons. De 29-jarige loper uit Sint-Pieters-Leeuw loopt al sinds 2011, maar sinds zijn eerste halve marathon in 2014 heeft lopen een prominentere plaats in zijn leven. “In 2017 met mijn eerste marathon is het pas echt serieus geworden. Volgend jaar in april loop ik mijn 30ste marathon in Parijs. De stad van de liefde om mijn liefde voor de marathon te vieren.”
8 marathons in 2023

Maar voor het zover is, blikt Jordy eerst nog terug op zijn (8!) marathons die hij dit jaar voltooide: “Ik heb mijn 8 marathons gelopen in Sevilla (februari), Gent (maart), Rotterdam (april), Amersfoort als trainingsmarathon (juni), Brussel als solomarathon (juli), Nieuwpoort (september), Amsterdam (oktober) en Valencia (december). De leukste was Sevilla, ik hou echt van die stad en al haar mooie plekjes, het fantastische eten en rijke geschiedenis.” Maar het culturerele en culinaire aspect zijn niet de enige redenen waarom Jordy Sevilla op plek 1 zet. “Sinds begin dit jaar worstel ik met depressieve klachten en dit was de eerste marathon dat ik liep ondanks het dagelijkse gevecht om iets te kunnen doen. Die marathon was een echte ‘powertrip’ en toonde dat ik sterker ben dan de depressie. Ook het gevoel om mij opnieuw gelukkig te voelen en de waarde van de marathon te herontdekken was voor mij echt goud waard.”

“Er bestaat voor mij niet zoiets als een slechte of mindere marathon”, gaat Jordy verder. “Elke marathon is voor mij even waardevol en betekent evenveel voor mij. Zeker in deze periode is elke marathon een overwinning. Dat mijn tempo en tijd van geen belang zijn, helpt om alles te relativeren en om dankbaar te blijven. Dat ik dit überhaupt nog kan blijven doen, ondanks dat het lichaam niet altijd even goed wil meewerken.”

Genieten als uitgangspunt

In 2017 groeide bij Jordy het idee om één voorjaars- en één najaarsmarathon te lopen, maar dat bleek niet voldoende te zijn. “Ik vond het altijd zo jammer dat het al voorbij was. Die twee jaarlijkse marathons zijn doorheen de jaren gegroeid naar een ‘aantal marathons’. Vorig jaar liep ik er zes en dat wordt elk jaar meer. Ik ben ook geen marathonloper die gaat voor de PR’s of voor een bepaalde tijd. Ik probeer zoveel mogelijk te genieten van de beleving, de ervaring en de sfeer. Ik voel dat ik hier tegen de stroom in ga. Ten tijden dat alles ‘harder, better, faster’ moet, is mijn tijd niet van belang. Het genieten staat centraal en dat gaat nooit veranderen. Ik zie mezelf als een ultramarathonloper zonder de ultramarathon. Ook mijn tempo is een comfortabel duurlooptempo. Ik start tegenwoordig ook altijd achteraan om rustig mijn eigen ding te kunnen doen, zonder stress. Op die manier kan ik als een spons alles goed opnemen, tijdens de marathon van Amsterdam kon ik echt volop mindful genieten van het hier en nu. Mijn aanpak heeft echt iets meditatiefs. Ik ben oprecht trots dat ik de perfecte balans gevonden heb tussen loopplezier, mijn eigen mogelijkheden en het blessurevrij blijven. Ik hoop dat dit kan blijven doorgaan!”

 “Ik ben mezelf lange tijd kwijt geweest, maar de marathon was steeds mijn kompas.”

Marathon als kracht

De marathon blijft een uitdaging, ongeacht hoe sterk je ook bent. Dat beseft Jordy maar al te goed. “De marathon is geen vanzelfsprekendheid en zelfs de meest doorwinterde atleet kan een slechte dag hebben. Het blijft ook kicken om samen aan de start te kunnen staan met wereldtoppers, dat is echt het mooie aan deze sport. Iedereen is gelijk en er heerst altijd samenhorigheid.”

“Daarnaast heeft de marathon mij ook al heel veel gegeven. Het is een manier om aan mezelf te tonen dat ik sterk ben. Het is mijn troost en adem tijdens moeilijke, blauwe en donkere dagen. Het zet me in mijn kracht op dagen waarop ik even geen kracht en energie meer heb. Het laat mij in mezelf geloven als ik het zelf niet meer kan. Het laat mij afrekenen met mijn demonen en negativiteit. Het geeft mij perspectief als ik het zelf niet meer zie. Maar vooral: het geeft mij identiteit en laat me zijn wie ik ben. Ik ben mezelf lange tijd kwijt geweest, maar de marathon was steeds mijn kompas. Het voorbije jaar is er al eentje geweest met veel moeilijke en donkere momenten, maar de marathon en lopen in het algemeen zijn altijd al mijn sterkste bondgenoten geweest. Naast iets meditatiefs en mindfuls is lopen echt mijn therapie.”

 “Elke marathon die ik gezond finish is in mijn ogen een geslaagde marathon.”

Op naar 100 marathons

Door Jordy’s rustige en ongedwongen aanpak, kan hij nu bewuster genieten en lopen op het gevoel. “Ik loop heel intuïtief en beslis vaak op de moment zelf hoeveel kilometer ik zal afwerken. Zo was ik in november gestart met een training van 20 km, maar heb ik er uiteindelijk 40 afgewerkt. Gewoon omdat het zo goed voelde. Zodra ik start aan de marathon geniet ik totdat ik de finish bereik. Mijn enigste doel voor een perfecte marathon is hem uitlopen zonder te hoeven wandelen. Halverwege laat ik de benen beslissen of ik al dan niet versnel of niet. Elke marathon die ik gezond finish is in mijn ogen een geslaagde marathon.”

“Op de lange termijn zou ik graag 100 marathons op mijn looppalmares willen. Ik zeg altijd: 25 is brons, 50 is zilver, 75 is goud en 100 is platinum. Mijn doel is om te kunnen blijven genieten met veel loopplezier. Ik heb de afstand ondertussen goed onder de knie en dat weerspiegelt zich ook in het aantal marathons. Dat draagt wel bij tot het loopplezier. Nu kan ik bewuster genieten van alles wat de marathonparcoursen mij te bieden hebben. Daar ben ik wel trots op.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?