Joggers leven zes jaar langer

Volgens Deense onderzoekers leven mannen die één à twee uur per week joggen 6,2 jaar en vrouwen 5,6 jaar langer. Daarbij is een gematigde training beter dan een extreme.

Het kost 108 dagen om van je twintigste tot je zeventigste een keer per week een uur te joggen. Volgens Deense wetenschappers levert het echter wel ongeveer zes extra levensjaren op.

Onderzoekers van het Bispebjerg University Hospital vergeleken naar aanleiding van de Copenhagen City Heart Study het sterftecijfer bij 1.116 mannelijke en 762 vrouwelijke joggers met dat bij ongeveer 20.000 niet-joggers. Ze concludeerden daaruit dat één tot twee uur per week joggen de levensverwachting bij mannen verlengde met 6,2 jaar. Bij vrouwen was dit 5,6 jaar. Bovendien doet het de kans op voortijdig sterven bij beiden dalen met 44 procent.

Volgens de onderzoekers is één tot tweeënhalf uur per week joggen ideaal, verspreid over twee of drie sessies, en met een lage tot gemiddelde snelheid. “Het doel moet zijn om een beetje buiten adem te geraken, maar zeker niet overdreven”, adviseert hoofdcardioloog Peter Schnohr, verbonden aan het universitaire ziekenhuis Bispebjerg in Kopenhagen.

Het debat over de voor- en nadelen van joggen is volgens Schnohr al sinds de jaren zeventig aan de gang. “We kunnen nu met zekerheid zeggen dat regelmatig joggen de levensverwachting verhoogt. Het goede nieuws is dat je het eigenlijk zelfs niet zo vaak moet doen om er voordeel uit te halen”, zegt hij.

Volgens de Deense onderzoekers leidt joggen echter tot verschillende gezondheidsvoordelen waaronder een verbeterde zuurstofopname, verlaagde bloeddruk, minder overgewicht, gezonder hart- en bloedvaten en een betere psychische gezondheid. “De mentale voordelen komen vooral door de sociale interactie die mensen hebben tijdens het joggen”, verklaart Schnohr.

GOOSSENS: ‘SPORT MET MATE!’

Sportarts Chris Goossens reageert in De Standaard op de resultaten, die volgens hem wel in de lijn van de verwachtingen ligt. “Maar dat de cijfers zo spectaculair zijn, had ik niet verwacht”, zegt hij.

“Ik ben een groot voorstander van gematigd sporten. Ik heb in 2006 zelfs meegewerkt aan het VRT-programma Vlaanderen sportland met Evy Gruyaert, dat jammer genoeg per aflevering maar rond de 50.000 kijkers trok.’

Start to run, het programma waarmee Gruyaert mensen met loopschema’s en ingesproken instructies probeert te begeleiden, is volgens Goossens nochtans de ideale manier om geleidelijk aan te beginnen sporten. “Via je iPod of Mp3-speler kan je het tijdens het joggen beluisteren. Uitvindster Mieke Boeckx verdient een standbeeld. Ze heeft al meer mensen aan het lopen gekregen dan Forrest Gump”, zegt hij lachend.

Volgens het onderzoek blijkt zowel te weinig als te intensief sporten niet zo gezond. “Intensief sporten kan wel, als het onder controle gebeurt”, zegt Goossens. “Veel hangt af van je fysieke gestel. Je wordt als topsporter geboren, dat zit in je genen. Niet iedereen is gemaakt om intensief aan sport te doen.”

“En als je het toch wil proberen, adviseer ik iedereen om je op voorhand te laten screenen. Dan denk ik vooral aan populaire massa-evenementen zoals de DVV Antwerp 10 Miles, de 20km door Brussel, de marathon van New York of wielertoeristen die de Mont Ventoux willen beklimmen. Eigenlijk zou iemand eens een Seven Miles of iets dergelijks moeten oprichten’, zegt Goossens.

Langs de andere kant is te weinig sporten dan ook weer niet goed. “Maar hier moeten we rekening houden met de leeftijd”, zegt de sportarts. “Is het wel gezond om als tachtigjarige nog te gaan joggen? Of om twintig jaar niets te doen, en dan plotseling in actie schieten? Dat vind ik tricky. Mijn boodschap is: doe aan sport, maar doe het gematigd.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?