Een onderzoeksgroep van de North Carolina State University kwam tot die conclusie na scans van de spieren van zowel wandelende als joggende mensen. Het onderzoek bewees dat de kuitspier zich aanpast aan je snelheid, net zoals bij de koppeling van een auto, waardoor je naar een andere versnelling kan schakelen.
De kuit treedt in werking als we beginnen te bewegen. Daarbij houdt ze de ene kant van de achillespees vast, terwijl de andere kant zich met behulp van de vrijgekomen energie uitrekt. Vervolgens gebruikt de achillespees deze energie om ons te doen blijven bewegen.
Bij de mensen die snel wandelden, viel het op dat de spier harder moest werken, maar dat er minder energie vrijkwam. Die inefficiënte werking zorgde voor een duidelijke daling van het uithoudingsvermogen.
Wanneer je echter twee meter per seconde loopt, heeft de spier meer tijd om zijn lengte aan te passen. Daardoor krijg je meer krachten, hoewel de spier veel minder hard moet werken.
Volgens studieleider Gregory Sawicki bewijst dit ook waarom snelwandelen niet veel succes heeft bij sporters. “Je spieren werken niet efficiënt als je steeds sneller wandelt, dus je lichaam kiest ervoor om over te schakelen op lopen. Zo behoudt het de efficiëntie en het comfort, en bewaart het je kostbare energie.”
“Je spier kan de snelheid van je pas niet inhalen als je steeds sneller wandelt. Maar als je overschakelt naar lopen, dan kan die spier gelijk blijven. Zelfs als je steeds sneller loopt, moet de kuit zich bijna niet meer aanpassen”, voegt de professor daar nog aan toe.
‘Joggen is beter dan wandelen’
Volgens Amerikaanse wetenschappers is het beter om te joggen dan te wandelen. Dat is niet alleen minder uitputtend, maar ook veel beter voor je spieren.
- TEKST: runningBE
- FOTO'S: runningBE