Joggen in park even gezond als op platteland

Joggen is gezond, maar in de stad kies je toch maar best een park op om niet teveel kleine stofdeeltjes in te ademen. Dat is de conclusie van het Eén-programma Ook Getest Op Mensen.

De makers van het tv-programma stuurden de 39-jarige Kathleen op pad met een resem meettoestellen om. Ze jogde zowel door Antwerpen-Stad als door het meer landelijke Temse.
Bas De Geus van de faculteit Sportgeneeskunde van de VUB en Tim Nawrot, milieu-epidemioloog aan het Centrum voor Milieu van de Universiteit Hasselt, analyseerden de resultaten.   

De Geus ging na wat de relatie tussen fijnstofdeeltjes en de ademhaling is. “Het is logisch dat we dieper inademen als we sporten, en dus op dat moment ook meer fijnstofdeeltjes binnenkrijgen”, zegt hij in Gazet van Antwerpen. Nawrot mat de concentratie aan zogenaamde ultrafijnstofdeeltjes in beide omgevingen. “We hebben ons geconcentreerd op ultrafijn stof, omdat dat het diepst in de longen binnendringt en daar dus het meeste schade veroorzaakt.”

Op het platteland werd een gemiddelde concentratie van zo’n 8000 stofdeeltjes per kubieke centimeter gemeten. In de stad loopt dat gemiddelde op tot een 20.000-tal stofdeeltjes. In de buurt van grote verkeersaders kan die concentratie zelfs pieken tot 200.000 stofdeeltjes per kubieke centimeter.

De conclusie van de onderzoekers luidt dus: ga niet joggen op het fietspad naast de Antwerpse Ring. Maar wat dan met de Antwerpse parken? Die liggen toch ook vaak langs drukke verkeersaders?

“Eén van de locaties waar we gemeten hebben, was het Middelheimpark“, aldus Nawrot verder. “Ondanks de nabijheid van de Antwerpse Ring en de Singel, maten we daar een gemiddelde concentratie van 10.000 ultrafijne stofdeeltjes per kubieke centimeter, niet zo gek veel hoger dan op het platteland dus.”

Op de vraag of joggen in de stad al dan niet gezond is, antwoordt De Geus: “Bewegen is altijd gezond. We willen dan ook niemand ontraden om te sporten, want het is geen zwart-witverhaal. Maar het is belangrijk om goed na te denken over het traject dat je kiest. Wie jogt in de buurt van drukke verkeersaders, doet immers de positieve effecten van beweging teniet.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?