Joggen in dit land? Levenslange gevangenisstraf!

Het is allicht niet de bestemming die bovenaan het vakantielijstje van veel mensen staat, maar als je ooit in Burundi bent en je wil met enkele mensen gaan lopen ... Doe. Het. Niet.

In Burundi, specifiek in hoofdstad Bujumbura, is het sinds 2014 verboden om in groep te lopen. En voor alle duidelijkheid: in het land ten oosten van Afrika beschouwen ze een loopje van twee mensen al als een groepsloop. Wie het toch waagt om de omgeving in groep al lopend te verkennen, riskeert een gevangenisstraf. De voorbije jaren werden al meerdere mensen veroordeeld tot een gevangenisstraf, zelfs tot levenslang.

Wat is de reden daarvoor? President Pierre Nkurunziza ziet in groepsloopjes potentieel gevaarlijke opstanden. Jaren geleden misleidde de plaatselijke bevolking de politie eens door zich massaal in loopkleding te hijsen. Niet om stevig te trainen, wel om te protesteren. In je eentje gaan joggen mag wel nog, maar dan moet je je wel aansluiten bij een loopclub en je registreren bij de overheid. Bovendien moet je op voorhand ook aangeven waar je gaat lopen.

Mogelijk is er wel goed nieuws op komst. President Nkurunziza kondigde al aan dat hij in 2020 aftreedt. Hopelijk komt er dan ook verandering in het joggingverbod. Burundi is trouwens niet het enige land waar je niet in groep mag joggen. Ook in Sierra Leone kom je er niet mee weg, weliswaar om een andere reden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?