Jezelf wassen met zeep trekt muggen net aan (behalve bij dit type zeep)

Zeep maakt je aantrekkelijker voor muggen, al is er een bepaald type waarbij dit net niet het geval is. Dat blijkt uit een recente Amerikaanse studie, waarbij onderzoekers probeerden te achterhalen waarom de ene nu meer gestoken wordt dan de andere.  

Jezelf met zeep wassen lijkt misschien een slimme strategie om muggen op afstand te houden onder het mom van ‘als ze me niet kunnen ruiken, kunnen ze me ook niet steken.’ Toch suggereert nieuw wetenschappelijk onderzoek dat bepaalde zeepgeuren je net een aantrekkelijker doelwit maken.

Muggen voeden zich met bloed, wat ze onder meer bij ons komen halen. Daarnaast vervolledigen ze hun dieet met plantennectar, om suikers binnen te krijgen. “Het feit dat je je inzeept met bloemige, fruitige geuren betekent dat hetzelfde object ruikt als een bloem (suiker) én tegelijkertijd een persoon is (bloed)”, aldus Clément Vinauger, hoofdonderzoeker van de Virginia Polytechnic Institute and State University.

De onderzoekers stelden ook vast dat het effect van zepen verschillend was van persoon tot persoon en verklaarden dit aan de hand van de interactie tussen de zepen en iemands unieke natuurlijke lichaamsgeur. De wetenschappers concludeerden uit het onderzoek dat de keuze voor een bepaalde zeep dan ook deels kan verklaren waarom sommige mensen muggenmagneten zijn en anderen volledig gespaard blijven van muggenbeten.

Déze geur werkt afstotend

Voor het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift iScience, werder er vier vrijwilligers gerekruteerd. Zij schonken textiel van een gedragen shirt, eerst ongewassen, en vervolgens nadat ze zich gewassen hadden met zeep van vier veel gebruikte merken: Dial, Dove, Native en Simple Truth. Van elk staaltje textiel stelden de wetenschappers een uniek geurprofiel op.

Vrouwelijke muggen – enkele zij steken – werden geobserveerd wanneer ze blootgesteld werden aan de textiel samples om hun voorkeur te bepalen. De personen zelf kwamen niet in contact met de muggen om factoren zoals uitgeademde koolstofdioxide uit te sluiten – een andere belangrijke factor die muggen aantrekt.

Uit de resultaten bleek dat muggen een voorkeur hadden voor Dove, Dial en Simple Truth, terwijl ze uit de buurt bleven van Native. Het afstotende effect van Native kan volgens de wetenschappers gelinkt worden aan de kokosgeur die het bevat. Onderzoek suggereert dan ook dat het toevoegen van bepaalde vetzuren, zoals die in kokos, muggen net kan afstoten.

Vinauger: “Het is opvallend dat dezelfde persoon die niet gewassen is extreem aantrekkelijk kan zijn voor muggen, nóg aantrekkelijker wordt nadat deze persoon zich heeft gewassen met een bepaalde zeep, en dan volledig onaantrekkelijk wordt met een ander type zeep.”

Verder onderzoek is nodig, maar het lijkt ons geen kwaad te kunnen om deze zomer zeep met kokosgeur te gebruiken en te experimenteren!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?