Jelle Bertels snelste tussen twee abdijen

Jelle Bertels en Tine Diels hebben de Abdijentocht gewonnen. In totaal namen 2.600 lopers en wandelaars deel aan de groenste manche van de Carrefour Running Tour.

2.600 lopers en wandelaars namen deel aan de groenste manche van de Carrefour Running Tour. (foto Alain Buyck)

De Abdijentocht voerde de deelnemers dit jaar van de abdij van Tongerlo naar die van Averbode. 1.700 lopers waagden zich aan de zestien grotendeels onverharde kilometers door bosrijk gebied. Onder hen ook wielerjournalist Michel Wuyts en nieuwsanker Stef Wauters.

Jelle Bertels maakte zijn ambities meteen duidelijk en koos direct na het startschot al het hazenpad. Jo Prims en Pieter Van Dyck waren halfweg de eerste achtervolgers op meer dan een halve minuut.

Het was duidelijk dat Bertels onbedreigd naar de zege liep. De Zonhovenaar van het Team Punk Running van Rik Ceulemans had zelfs nog tijd en energie genoeg om bij aanvang van de afsluitende plaatselijke ronde op het Domein De Vijvers het publiek op te zwepen. Hij kwam binnen na 53:49. Jo Prims finishte tweede op twee minuten, de in België wonende Australiër Andre Lagerche snoepte de derde podiumplaats nog net van Pieter Van Dyck af.

“Ik ben er meteen vanaf het begin vandoor gegaan”, doet Jelle Bertels het verhaal van zijn wedstrijd. “Het ging heel vlot, dus heb ik maar goed doorgetrokken. Voor ik het wist, liep ik alleen en ik heb niemand meer teruggezien tot aan de meet. Deze prestatie geeft het nodige vertrouwen voor de 20 km van Brussel van volgende week. Daar hoop ik een tijd onder de 1u05 neer te zetten.”

Bij de vrouwen ging de zege naar Tine Diels in 1u04:26. Maria Vranckx en Heidi De Poorter vervolledigden het podium. “Het was een mooie maar zware wedstrijd”, lachte Diels na afloop. “De stukken losse zand en wind tegen kostten veel krachten, maar als je dan als eerste over de meet komt, was het allemaal de moeite waard.”

Naar goede gewoonte kwamen ook de wandelaars aan hun trekken op deze Abdijentocht. Vanaf 7u ’s morgens vertrokken 900 sportievelingen van Tongerlo naar Averbode. De wandelaars werden onderweg al getrakteerd op een verfrissend Tongerlo abdijbier, de lopers kregen deze beloning wijselijk pas na de meet.Podia Abdijenloop 2011
MANNEN:
1. Jelle Bertels 53:49
2. Jo Prims 55:47
3. Andre La Gerche 56:03

VROUWEN:
1. Tine Diels 1u04:26
2. Maria Vranckx 1u04:42
3. Heide De Poorter 1u11:15

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?