Je zweetvoeten kunnen het licht doen branden

Wetenschappers van de National University of Singapore hebben een nieuw zweetabsorberend wondermiddel ontdekt. En je kan er nog energie mee opwekken ook!

Lopen en zweten gaan hand in hand. Zweten is noodzakelijk om af te koelen en niet oververhit te raken. Die zweetvoeten en okselvijvers moet je er dan maar bij nemen, al zijn er natuurlijk tal van gesofisticeerde loopsokken en -shirts op de markt waarmee je het toch nog relatief droog kan houden.

De uitvinding van de wetenschappers uit Singapore past ook in dat rijtje. Zij ontdekten dat een dunne laag van kobaltchloride en ethanolamine – afgewerkt en beschermd door flexibele en ademende membranen van PTFE (polytetrafluoroethyleen) – tot 6 keer sneller vocht kan opnemen en tot 15 keer meer vocht kan vasthouden dan bestaande materialen.

Een voor de hand liggende toepassing voor deze uitvinding is de integratie ervan in schoenzolen en loopkledij, om een droger gevoel te hebben bij het lopen. Maar er is meer. Dankzij een elektrolytisch proces kan het water (zweet) dat door de PTFE vastgehouden wordt, omgezet worden in energie.

Met het prototype dat de Singaporese wetenschappers ontwikkeld hebben, kon ongeveer 4 volt opgewekt worden en dat is voldoende om een LED-lichtje te doen branden.

Op termijn moet het mogelijk zijn om nog meer energie op te wekken en bijvoorbeeld je sporthorloge en smartphone op te laden enkel en alleen met behulp van je eigen zweet. Met zo’n uitvinding kan je letterlijk stinkend rijk worden, toch?! 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?